AFGELAST: Weetjes en verhalen over planten - lezing (2de zondag in Zoniën)

Lezing of congres

Deze lezing (binnen) is uitgesteld gezien de huidige coronacijfers en is verplaatst naar 2021.

De wandeling (buiten) gaat door zoals gepland. Inschrijven vooraf is verplicht. Vertrek om 14h.

Weetjes over planten, bomen en struiken

De problematiek van de opwarming van de aarde leidt vandaag de dag tot het besef dat planten, bomen en struiken binnen ecosystemen een hoofdrol spelen.  En dat is nodig, want het respect voor planten, bomen en struiken staat in de Westerse wereld op een erg laag pitje.  Nog niet zo lang geleden

was dat wel even anders.  Niet alleen Grieken, Romeinen, Germanen en Kelten, maar ook de middeleeuwse mens keek vol ontzag naar planten, bomen en struiken en kende er magische krachten aan toe.  Dit volksgeloof heeft erg veel sporen nagelaten.  Benieuwd?  Schrijf je dan snel in voor de lezing “Weetjes en verhalen over planten, bomen en struiken”.    

Onze gastspreker, de heer Hans Vermeulen, was reeds als kind gefascineerd door muziek en natuur en dat is hij nog steeds zo. Vanaf 14 jaar was hij reeds intensief bezig met het determineren van wilde planten en later ook wilde paddenstoelen. Sinds 1998 werkt hij als professioneel educatief medewerker voor Natuurpunt.  Voor Natuurpunt CVN geeft hij alle cursussen en lezingen over hogere planten, paddenstoelen, mossen, korstmossen en geologie.  De voorbije vijf jaren heeft hij zich toegelegd op de betekenis van planten en paddenstoelen in de West-Europese cultuur, in het verleden en het heden.

De lezing is van 11u tot 13u. Om deel te nemen aan de lezing is, om de coronavoorschriften te respecteren, vooraf online inschrijven verplicht. Bij het zich verplaatsen in het Bosmuseum is het dragen van het mondmasker verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt tot 18 personen. De inschrijvingen worden afgesloten op 12 december om 18h.

Om 14.00u vertrekt vanaf het Bosmuseum de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën v.z.w. met hetzelfde thema.

Om deel te nemen aan de wandeling is, om de coronavoorschiften te respecteren, vooraf (opnieuw) online inschrijven verplicht via deze tweede link. Neemt u ook deel aan de wandeling, meldt u dan (opnieuw) aan bij het onthaal van het Bosmuseum waar de onthaalvrijwilliger uw aanwezigheid voor de wandeling zal noteren. De plaatsen zijn beperkt tot 25 personen. De inschrijvingen voor de wandeling worden afgesloten op zaterdag 17 oktober om 18h.

 Zowel de lezing als de wandeling zijn gratis. 

Onder de middag is er gelegenheid om de eigen picknick buiten op het terrein van het Bosmuseum te nuttigen. De binnentuin kan gebruikt worden voor slechts een beperkt aantal mensen omwille van de coronaveiligheidsvoorschriften. De refter, picknickruimte in het Bosmuseum, blijft tot nader bericht gesloten. Het sanitair in het Bosmuseum is wel toegangkelijk, met respect voor de geldende voorschriften en maatregelen (o.a. max 2 personen tegelijk). 

In en rond het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec kunt u gratis een bezoek brengen aan onze literaire tentoostelling met thema DEVOTIE & DESTRUCTIE  De literaire werken van een twintigtal schrijvers, die recent de schrijfopleiding aan het SLAC  conservatorium gevolgd hebben, zijn soms inspirerend, soms poëtisch. De schrijvers haalden hun inspiratie uit de rijke geschiedenis van het Zoniënwoud. 

De literaire tentoonstelling start aan het onthaal van het Bosmuseum en loopt verder, buiten, doorheen het Arboretum van Groenendaal. U bent welkom, individueel of met uw eigen bubble, tijdens de openingsuren van het Bosmuseum. De tentoonstelling loopt nog tot 20 december en is volledig corona-veilig. 

Wanneer

13 december 2020 van 11:00 tot 13:00

Waar

Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Duboislaan 2
1560 Hoeilaart
Routebeschrijving

Vertel het verder