Brabantse Heide (2de zondag in Zoniën)

Lezing of congres

Hercreatie van de Brabantse heide in Zoniën

Op dit ogenblik wordt in het Zoniënwoud gewerkt aan zo’n 27ha “Brabantse heide”. Struikheide tiert er welig, maar verder zijn er ook grote verschillen met de heides in de Kempen.

De “Brabantse heide” is jammer genoeg een vergeten landschap. Op de Brabantse heide groeit bijvoorbeeld fraai hertshooi en andere leuke bloempjes die rondkomen met zeer weinig fosfor, maar voor wie het in de Kempen toch net even te schraal is. Het Vlaamse bosbeheer wil meer eiken-berkenbos met blauwe bosbes hebben en zo komen we tot de hercreatie van de aantrekkelijke “Brabantse heide”.

Onze gastspreker, de heer Willy Verbeke, woont in Tervuren en is werkzaam in Groenendaal bij Natuurinvest-Inverde. Sinds zijn kindertijd werd hij bijzonder aangetrokken door planten en hun diversiteit. Omdat hij ook geïnteresseerd was in het gebruik ervan is hij bio-ingenieur gaan studeren. De voorbije jaren was hij beroepshalve bezig in uiteenlopende disciplines zoals plantensoorten, bosbouw, vegetaties en natuurbeheer. De laatste jaren ligt zijn focus echter vooral op grassen en graslandbeheer. Voor Natuurinvest-Inverde volgt hij nu de ontwikkeling van de “Brabantse heide” in Zoniën op de voet.

De lezing is van 11u tot 13u. Wil je de lezing bijwonen? Schrijf je dan in, de plaatsen zijn beperkt tot 30 personen.

Om 14.00u vertrekt vanaf het Bosmuseum de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën vzw met als thema Brusselse Zoniënwoudwandeling

Voor de wandeling hoef je je niet in te schrijven. Zowel de wandeling als de lezing zijn gratis. 

Onder de middag is er gelegenheid om de eigen picknick in de refter van het Bosmuseum te nuttigen.


Waar

Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Duboislaan 2
1560 Hoeilaart
Routebeschrijving

Vertel het verder