PROVINCIALE NATUURGIDSDAG (VLAAMS-BRABANT) COMBO 2

Cursus of workshop

Op de Provinciale Natuurgidsdag in Vlaams-Brabant nodigen we alle natuureducatieve vrijwilligers uit voor een boeiende dag met lezingen en workshops.

Inschrijving/deelname is gratis. Bij niet opdagen of annuleren minder dan drie dagen voor het evenement zal u echter gevraagd worden 20 euro over te schrijven. Zo willen we vermijden dat mensen die echt geïnteresseerd zijn niet kunnen deelnemen.

09u00-09u30 - KEYNOTE SPREKER DIRK DRAULANS

Dirk Draulans (° 1956 Turnhout) is bioloog, journalist en schrijver. Hij studeert biologie aan de KU Leuven (afgestudeerd in 1979) en blijft er hangen. Als nieuwbakken doctor in de wetenschappen (1983) gaat hij aan de slag aan de prestigieuze universiteit van Oxford (Engeland). Toen sloeg het noodlot toe en moest hij iets anders gaan doen. Plan B werd een succes.

09u30-11u30 - VERNIEUWENDE TECHNOLOGIEËN

De tijd dat je om aan natuurstudie te doen rugzakken vol determinatiegidsen nodig had laten we stilaan achter ons.

Een schat aan informatie zit tegenwoordig in ieders broekzak, en daar zijn zelfs niet langer broeken met 7 zakken voor nodig. De grootte van één smartphone volstaat. In dit digitale tijdperk worden we overspoelt door interactieve applicaties en artificiële intelligenties om je een handje te helpen als je het veld in trekt. Hoe kunnen die ingezet worden in de gidsenpraktijk zonder in te boeten op beleving en wat is hun educatieve waarde.

In deze interactieve workshop experimenteren we samen met de laatste technologische ontwikkelingen zoals automatische beeldherkenning en interactieve determinatiegidsen. Na een half uurtje introductie door Natuurpunt Studie trekken we samen ten velde in het mooie zoniënwoud om de proef op de som te nemen en onderling te bespreken hoe deze technologieën een meerwaarde kunnen zijn in onze dagelijkse gidsenwerking.

In deze sessie krijg je de kans om het nieuwe product van Swarovski Optik uit te testen: Digital Guide.

Met Simon Feys van Natuurpunt Studie
Met Gino Merchier van Swarovski Optik

11u30-13u00 - PIZZA'S MET DE KAMPVUURKOK

Met de kampvuurkok Arrien mag je zo veel pizza’s maken én eten als je wilt! We gaan met z’n allen zelf pizza’s maken in de Dutch Oven. Er zijn verschillende toppings waarmee je je pizza aan kunt kleden, zoals kaas en diverse groenten. En natuurlijk sluiten we de maaltijd af met een heerlijk dessert. Gelieve allergieën tijdig door te geven aan de organisatie.

13u00-15u00 - DIVERSITEIT IN DE GIDSENPRAKTIJK

Hoe werk je als gids met een interculturele diversiteit binnen je doelgroep? Welke valkuilen zijn er en met welke handvaten houd je best rekening? Tijdens deze workshop werken we aan een open houding naar diversiteit binnen de gidspraktijk. Een beetje theorie legt de basis voor interactieve oefeningen. Verder gaan we in op enkele good practices en gaan we naar buiten om dit alles toe te passen. We zoeken naar inspiratie om aan de slag te kunnen en naar een open dialoog over de natuur.

Met diversiteitsmedewerker Wander Rooze van Natuurpunt CVN

Wanneer

24 oktober 2020 van 09:00 tot 15:00

Waar

Bosmuseum Jan Van Ruusbroec (Zoniënwoud)
Duboislaan 2
1560 Hoeilaart
Routebeschrijving

Vertel het verder