Tervuren en het Zoniënwoud in de Groote Oorlog ’14-‘18 (2de zondag in Zoniën)

Lezing of congres

We kennen de Eerste Wereldoorlog ’14-’18  vooral van de beelden uit de loopgraven en het verwoeste Ieper.  In België woedde de Groote Oorlog, zoals hij toen genoemd werd, het hevigst in de Westhoek, maar tegelijk leed bijna heel België erg onder het juk van de Duitse bezetting.  

Zo ook Tervuren, als landelijk dorp te midden van het Zoniënwoud.

Er hadden hier geen gevechten plaats, maar toch werd het dorp, zoals zo vele dorpen in België, hard door de oorlog geraakt. 250 soldaten vertrokken vanuit Tervuren (inclusief deelgemeenten) naar het front, 52 keerden niet meer terug.  Op een bevolking van c.a. 7000 inwoners.

Maar ook de achtergebleven bevolking van het dorp leed onder de harde bezetting.  

Tijdens de lezing richten we de aandacht op de belevenissen van een aantal Tervurenaars tijdens de Groote Oorlog, zowel in Tervuren zelf als aan het front. We plaatsen dit in het grotere kader van het conflict dat bijna de hele wereld omvatte.  

De uitgebreide herdenkingen na de oorlog komen eveneens aan bod, met de vreugde om het einde van de ellende, maar ook de droefheid om hen die niet, of verminkt, terugkeerden. 

In de nasleep van de oorlog kende het Zoniënwoud een groot drama bij het ontmijnen van de oorlogsmunitie.

Deze voordracht wordt uitvoerig geïllustreerd met filmfragmenten, unieke foto’s, getuigenissen, woord en muziek. We konden hiervoor putten uit de zeer rijke verzameling van de Heemkundige Kring Sint-Hubertus van Tervuren en van Ben Renson, zoon van een oud-strijder uit de Groote Oorlog. 

Onze gastspreker, de heer Piet Vandenpoel uit Tervuren, verdiept zich al jaren in de lokale geschiedenis en draaide als amateurcineast historische films.

De Heemkundige Kring van Tervuren organiseerde in 2014 de tentoonstelling “Tervuren en de Groote Oorlog ’14-’18” in het Hoefijzer (Panquin kazerne) en in 2018 “Tervuren en het Einde van de Groote Oorlog” in het cc de Warandepoort.

Piet Vandenpoel stelde als curator, samen met collega-bestuursleden Elisabeth Derveaux en Erik Jacobs, beide tentoonstellingen en een avondvoorstelling samen.

De lezing is van 11u tot 13u. Wil je de lezing bijwonen? Schrijf je dan in, de plaatsen zijn beperkt tot 30 personen.

Om 14.00u vertrekt vanaf het Bosmuseum de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën vzw met als thema Oorlogsgebeurtenissen en -sporen in het Zoniënwoud, na de Wapenstilstand van de Grote Oorlog ’14-‘18.

Voor de wandeling hoef je je niet in te schrijven. Zowel de wandeling als de lezing zijn gratis.

Onder de middag is er gelegenheid om de eigen picknick in de refter van het Bosmuseum te nuttigen.

Waar

Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Duboislaan 2
1560 Hoeilaart
Routebeschrijving

Vertel het verder