Via ZOOM: Sporen van ijzerproductie en -winning in het Zoniënwoud - lezing (2de zondag in Zoniën)

Lezing of congres

De lezing op 12 februari gaat door via zoom(online). Iedereen wie zich inschrijft ontvangt een email met de zoom-link om deel te nemen op zondag 12 feb 'vanuit uw eigen PC' aan de on-line lezing. Wij danken onze gastspreker voor haar bereidwillige medewerking om on-line te gaan.

De onverstoorde bosbodems maken van het Zoniënwoud een zeer aantrekkelijke locatie voor archeologisch onderzoek. Uit eerder onderzoek is reeds bekend dat het Zoniënwoud rijk is aan sporen van ijzerproductie. Gebruik makend van LiDAR-data kunnen werden recent deze sporen vanuit een ander perspectief bekeken en op een veel grotere schaal geïnterpreteerd.  Op die manier werd de omvang en de spreiding van de sporen van ijzerproductie en -winning in het Zoniënwoud in kaart gebracht.

In deze lezing kom je te weten welke de context is van dit recent archeologisch onderzoek in het Zoniënwoud en verneem je meer over de resultaten.

Onze gastspreekster is Lobke Decrock. Zij is afgestudeerd in archeologie aan de KUL. Lobke is  geboren en getogen in het West-Vlaamse Heuvelland  en  van kinds af aan gepassioneerd door geschiedenis/archeologie en wetenschappen. In 2021 studeerde Lobke af als master in de archeologie en schreef daarvoor een thesis over de metallurgische activiteiten in het Zoniënwoud. Ze volgt nu nog een Master na Master-opleiding Educatieve Master in de cultuurwetenschappen, ook aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daarnaast is Lobke actief als jobstudent in het erfgoeddepot Depotyze te Ieper en als animator in de Jongerenwerking van Heuvelland. 

De on-line lezing is van 11u tot 13u. Om deel te nemen aan de lezing is vooraf online inschrijven verplicht.  De inschrijvingen worden afgesloten op zaterdag 12 ferbruari om 18h.

Om 14.00u vertrekt vanaf het Bosmuseum de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën v.z.w. voor het thema ‘Hoe komen dieren de winter door?’. Om deel te nemen aan de wandeling is, om de coronavoorschiften te respecteren, vooraf online inschrijven verplicht via deze aparte link. Neemt u deel aan de wandeling, meldt u dan aan de groene poort van het Bosmuseum waar de gids uw aanwezigheid voor de wandeling zal noteren. De plaatsen zijn beperkt tot 25 personen. De inschrijvingen voor de wandeling worden afgesloten op zaterdag 12 februari om 18h.

 Zowel de lezing als de wandeling zijn gratis. 

Het Bosmuseum is open. Er is gelegenheid om de eigen picknick buiten op het terrein van het Bosmuseum te nuttigen. De binnentuin kan gebruikt worden voor slechts een beperkt aantal mensen omwille van de coronaveiligheidsvoorschriften. De refter, picknickruimte in het Bosmuseum, blijft tot nader bericht gesloten. Het sanitair in het Bosmuseum is wel toegangkelijk, met respect voor de geldende voorschriften en maatregelen (o.a. max 2 personen tegelijk). 

Wanneer

13 februari 2022 van 11:00 tot 13:00

Waar

Zoniënwoud
Duboislaan 2
1560 Hoeilaart
Routebeschrijving

Vertel het verder