Cybercriminelen misbruiken coronacrisis

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt voor een sterke stijging van valse berichten over het coronavirus. Cybercriminelen verspreiden virussen en ransomware verborgen achter Covid-19-berichten en -applicaties.

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt voor een sterke stijging van valse berichten over het coronavirus. Cybercriminelen verspreiden virussen en ransomware verborgen achter Covid-19-berichten en -applicaties.

Blijf alert voor berichten met:

  • aanbiedingen voor mondkapjes, alcoholgels, desinfecterende middelen …
  • links naar valse nieuwssites
  • valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus

Klik niet op verdachte links

Klik niet zomaar op links in verdachte berichten. Producten van valse verkoopsites worden niet geleverd en je rekening wordt geplunderd als je jouw bankkaartgegevens invult. Let ook op voor valse geldinzamelacties!

Kijk uit voor interactieve kaart Johns Hopkins University

Het CCB waarschuwt voor een programma waarmee je de evolutie van het virus op een wereldkaart kan volgen. Een dashboard van coronavirusinfecties en -doden van de Johns Hopkins University wordt door kwaadaardige websites misbruikt om virussen te installeren die wachtwoorden kunnen detecteren en stelen. Het lijkt dus alsof je de echte kaart van de Johns Hopkins University ontvangt, maar eigenlijk is er een virus aan toegevoegd door hackers. De installatie ervan gebeurt enkel als JavaScript is ingesteld.

Covid-19 Tracker App bevat ransomware

Met de Covid-19 Tracker App kan je schijnbaar gevallen van Covid-19 opvolgen. In werkelijkheid is de app geïnfecteerd met ransomware, die de naam ‘CovidLock’ kreeg. CovidLock gebruikt technieken om het slachtoffer de toegang tot zijn of haar telefoon te ontzeggen door een wijziging van het wachtwoord om de telefoon te ontgrendelen, te forceren. Hierna krijg je meteen een scherm te zien waarop uitgelegd wordt hoe je binnen de 48 uur $100 aan Bitcoin moet betalen. Wanneer je dat niet doet, wordt alle data van je toestel verwijderd en dreigt men om al je contacten, foto’s, video’s en alle sociale media accounts publiek te lekken op het internet.

Tips voor tele- en pc-werkers

  • Wees altijd op je hoede als je een onverwacht bericht krijgt dat niet persoonlijk aan jou gericht is. Deze berichten en applicaties zijn zeer professioneel gemaakt en lijken dan ook echt. Het is soms moeilijk om de bron te achterhalen.
  • Denk twee keer na voor je een bijlage in een bericht aanklikt. Vooral .exe bestanden kunnen zeer gevaarlijk zijn.
  • Denk ook altijd twee keer na voor je op een link klikt.
  • Installeer enkel app’s uit de officiële App Store van Google of Apple.
  • Voer geen JavaScript uit als daarnaar gevraagd wordt na het downloaden van een bijlage.
  • Installeer een virusscanner: deze zorgt ervoor dat jouw computer niet vatbaar is voor virussen. Het is het belangrijkste stukje software om je computer en je gegevens te beschermen.
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Klik hier voor de campagnevideo van Safeonweb op YouTube

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart