Gidsbeurten en daguitstappen

Een boeiende en gezellige uitstap … Dat betekent een kennismaking met de meest merkwaardige of typische monumenten en plekjes van de streek gecombineerd met een vriendelijk onthaal, een smakelijke maaltijd met streekspecialiteiten en degelijke gidsen.
Hieronder een paar voorbeelden van groepsuitstappen, maar de toeristische dienst luistert graag naar je wensen en mogelijkheden om de perfecte daguitstap op maat uit te stippelen.
De dagprogramma’s zijn mogelijk op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag (niet op zon- en feestdagen). Voor zondagen kan er een alternatief uitgewerkt worden.

Prijzen

 • 125 euro voor een hele dag per gids voor maximum 20 à 25 personen
 • 60 euro voor elke begonnen gidsbeurt met een maximum van twee uren
 • 30 euro voor elk uur volgend op de eerste twee uren

Groepsuitstappen: een paar voorbeelden

Dagprogramma 1: Hoeilaart en het Zoniënwoud

 • 10.00 uur: Aankomst in Hoeilaart: kennismaking met de gids
 • 10.15 uur: Wandeling in het Jan van Ruusbroecpark met zijn neogotische kasteel-gemeentehuis, de gerestaureerde kasteelhoeve en langs enkele serristenvilla’s
 • 12.30 uur: Middagmaal in een Hoeilaarts restaurant
 • 14.00 uur: Wandeling in het Zoniënwoud (Arboretum, Priorij, Unesco-erfgoed)
 • 16.00 uur: Bezoek aan Sylvie's Therapy (schoonheidsbehandelingen op basis van druivenpitolie) of bezoek aan Druivenserres Van Camp
 • 18.00 uur: Einde van de uitstap

Dagprogramma 2: Hoeilaart en het Dijleland

 • 10.00 uur: Aankomst in Hoeilaart: kennismaking met de gids
 • 10.15 uur: Korte parkwandeling langsheen de belangrijkste beziendswaardigheden (neoromaanse Sint-Clemenskerk, stripfiguur Nero, kasteel-gemeentehuis, serristenvilla's ...)
 • 12.30 uur: Middagmaal in een restaurant te Hoeilaart
 • 14.30 uur: Rondrit door het Dijleland met korte stop op enkele belangrijke plaatsen
 • 16.00 uur: Bezoek aan Druivenserres Van Camp
 • 18.00 uur: Einde van de uitstap

Mogelijke bezoeken en gidsbeurten

Wandeling in het Jan van Ruusbroecpark langs het romantische kasteel-gemeentehuis, de kasteelhoeve en serristenvilla’s. Duur wandeling: 1 à 1.5 uur.

Bezoek aan het Bosmuseum ‘Jan van Ruusbroec’, Groenendaal. Duur rondleiding: 1 uur.

Wandeling in het Zoniënwoud
Tijdens de wandeling vertelt de gids je de geschiedenis van de Augustijnerpriorij van Groenendaal en wandel je door het Arboretum. Duur rondleiding: 1 tot 2 uur.

Bezoek aan het bezoekerscentrum Dru!f, Overijse
In het bezoekerscentrum ontdek je het rijke verleden achter de heerlijke tafeldruif via een interactieve beleefruimte met touchscreens. Het huis van de tafelruif is een ideaal startpunt voor een dagje Druivenstreek. Voor een drankje kan je eventueel terecht in taverne Den Bonten Os op het gelijkvloers.

Rondleiding in wijnkelder en druivenserres Soniën, Jezus-Eik
Soniën verkoopt niet alleen kwaliteitsdruiven met biogarantie sinds 2003, het bedrijf staat ook bekend om haar druivensap, artisanaal bereide schuimwijn. Je krijgt er uitleg over de wijnbereidingen en over de teelt van druiven onder glas. Er wordt je eveneens een proevertje aangeboden (2 euro/persoon). Niet op zon- en feestdagen. Duur rondleiding: 1 uur. www.sonien.be

Busrondrit door het Dijleland
Onder leiding van een gids wordt een rondrit gemaakt door deze prachtige streek tussen Hoeilaart en Leuven. Het landschap is heuvelachtig en vol afwisseling. Langs de boorden van de IJse rijd je door de landelijke dorpen Huldenberg, Loonbeek en Neerijse. De tocht brengt je verder langs de neogotische kerk van Korbeek-Dijle en het Zoet Water te Oud-Heverlee. Vanuit Huldenberg gaat de trip naar Duisburg en Eizer met hun oude hoeven. Duur rondrit: 2 uur.

 • O.-L.-Vrouwkerk te Jezus-Eik
  Een miraculeus O.-L.-Vrouwbeeldje ligt aan de oorsprong van het gehucht Jezus-Eik in Overijse. Meer over de geschiedenis en het ontstaan van deze bedevaartsplaats verneem je tijdens het bezoek aan de kerk met haar fraai interieur. 
 • Lindenhof te Neerijse (+ 1 euro/persoon)
  Het Lindenhof is niet alleen een unieke hoeve omwille van haar lange geschiedenis die teruggaat tot de 9de eeuw. Sinds een tiental jaren hebben de huidige eigenaars de hoeve prachtig gerestaureerd en er een rustoord van paarden ondergebracht.
 • Hof Ter Vaeren te Huldenberg (+ 3,50 euro/persoon)
  Het Hof Ter Vaeren is een driehonderd jaar oude vierkantshoeve. Tijdens het geleid bezoek leer je het leven op een hedendaagse boerderij kennen (2 euro) en kan je proeven van een lekker hoeve-ijsje (1,5 euro hoorntje met 2 bolletjes ijs). Niet op maandag, dinsdag, zondag en feestdagen.

Wandeling in het dorp
Het traject leidt je langs de neoromaanse Sint-Clemenskerk, het Jan van Ruusbroecpark met het romantische kasteel-gemeentehuis en de kasteelhoeve, en langs het voormalige tramstationnetje en het standbeeld van stripheld Nero. Duur rondleiding: 2 uur.

Openingsuren vandaag van het gemeentehuis
Het gemeentehuis is vandaag gesloten