Afspraken voor een coronaveilig Druivenfestival

Het aftellen is begonnen! Na twee jaar eindelijk weer een Druivenfestival, hét feest dat alle Hoeilanders samenbrengt! We gaan er dubbel zo hard van genieten, maar ook dubbel zo goed oppassen, want we willen niet dat achteraf de coronacijfers opnieuw de hoogte ingaan.

Evenementen: Covid Safe Ticket en armbandje om te tonen dat je veilig bent

De kasteelhoeve, de parking van de Delhaize, het Jan van Ruusbroecpark, het Scoutsdorp en de OKay-parking worden afgesloten en van een ingang voorzien.

Ben je ouder dan 12 jaar en kan je een Covid Safe Ticket (CST) voorleggen dan krijg je een armbandje. De kleur van het armbandje is op elke festivaldag verschillend. Je hebt dus dagelijks een nieuw armbandje nodig als je op deze locaties een evenement wil bijwonen.
Op de bovenvermelde locaties kan je dan coronavrij en zonder beperkingen genieten van de feesten.

Waar kan je zo’n armbandje krijgen?

Aan de ingang van de hierboven opgesomde locaties. Met het armbandje dat je op de ene locatie kreeg, mag je de rest van de dag ook binnen op de andere locaties.

Wanneer krijg je zo’n armbandje?

Je krijgt een armbandje op vertoon van een geldig Covid Safe Ticket. Daarvoor moet je aan een van deze voorwaarden voldoen:

  • Je bent in het bezit bent van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt.
  • Je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden.
  • Je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat. De geldigheid hiervan is 48 uur
  • Je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat. De geldigheid hiervan is 24 uur.

Waar kan je een Covid Safe Ticket aanvragen?

Het Covid Safe Ticket kan je digitaal aanvragen via:

Je hebt daarvoor ofwel je identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).

Op donderdag 16 september tussen 16 en 19 uur en op vrijdag 17 september tussen 9 en 12 uur worden er in de bib van Hoeilaart extra sessies gegeven, door de digidokter, om je te helpen met de CovidSafeBE-app en itsme. Klik hier voor meer info.

Wie niet over een internetverbinding beschikt, kan bellen naar het nummer 078 78 78 50 (9 tot 19 uur op weekdagen). Het Ticket wordt dan met de post opgestuurd. Reken op één week om het thuis te ontvangen.

Waar en wanneer kan ik mij laten testen?

PCR-test. Maak nu al een afspraak voor een PCR-test in het regionale testcentrum. Wie nog niet de kans heeft gekregen zich te laten vaccineren heeft recht op twee gratis PCR-tests.

Tip: Wie op vrijdag een PCR-test laat afnemen met negatief resultaat, kan tot zondagavond genieten van de feesten. Als je op zondag een armbandje haalt voor het verlopen van de 48 uur geldigheid, dan mag je de festivaldag verderzetten tot het einde.

Snelle Antigeentest. Er worden per festivaldag twee momenten van één uur voorzien in het Sport- en Jeugdcentrum Koldam, waarop je een snelle antigeentest kan laten afnemen. Het aantal beschikbare testen zal beperkt zijn en tegen betaling. Tenzij je al een eerste prik gekregen hebt of als er nog geen twee weken na je laatste vaccinatie zijn verlopen, dan kan het gratis.

Meer concrete informatie over deze manier van testen zal later nog gecommuniceerd worden, wanneer de organisatie ervan verder gevorderd is. Een PCR test blijft de beste optie, zoals hierboven uitgelegd.

Tentoonstellingen en het GC Felix Sohie: regels volgen van evenementen binnen met minder dan 200 mensen

Om op vrijdagavond het concert Intiem Klassiek of op maandagnamiddag het optreden van Dana Winner bij te wonen in het GC Felix Sohie, heb je geen Covid Safe Ticket en armbandje nodig, aangezien er geen plaats is voor meer dan 200 bezoekers. Dat geldt ook voor de tentoonstellingen op verschillende locaties.

Op straten en pleinen: mondmasker aanbevolen als je geen afstand kan houden

Voor de rommelmarkt, de jaarmarkt, de lichtstoet, de kermis, het vuurwerk en andere activiteiten op straten en pleinen heb je geen armbandje en Covid Safe Ticket nodig. Het dragen van een mondmasker wordt aanbevolen.

Het lokaal bestuur rekent erop dat iedereen intussen voldoende vertrouwd is met de hygiëne- en afstandsregels die kunnen helpen om de coronabesmettingen onder controle te houden.

Horeca, eet- en drankstanden: horecaregels volgen

Ga je iets eten of drinken bij de plaatselijke horeca, binnen of op het terras, aan een eet- of drankstand (commercieel of van een vereniging), dan gelden de regels van de horeca. Dat wil momenteel zeggen dat het mondmasker af mag wanneer je je niet verplaatst.

Vertel het verder