Apotheken verdelen gratis mondmaskers en filters

11 juni 2020 – Binnen de Eerstelijnszone Druivenstreek hebben lokaal bestuur Hoeilaart en de plaatselijke apothekers de handen in elkaar geslagen. Zo worden niet alleen de beloofde gratis mondmaskers van de federale overheid via de plaatselijke apotheken verdeeld, maar kan je er ook terecht voor de twee aangekondigde gratis filters.

Eerder al kregen alle Hoeilanders van het lokaal bestuur een gratis mondmasker in de bus. De mondmaskers en de filters van de federale overheid die nu via de apotheken worden verdeeld, komen daarbovenop.

De verdeling via de apotheken heeft het grote voordeel dat je advies over het juiste gebruik ervan en een deskundig antwoord op je vragen zal krijgen.

Gespreide verdeling, van 15 tot 26 juni

Om een ordentelijk verloop te verzekeren, werd een spreiding over tien dagen volgens leeftijd uitgewerkt. Zo komen de kwetsbare, oudere personen eerst aan bod, en wordt een stormloop met lange wachtrijen vermeden.

Iedereen wordt uitgenodigd om zijn mondmasker en/of filters bij de huisapotheker of gebruikelijke apotheek te gaan halen zoals voorzien in onderstaande verdeelkalender.

Vergeet je identiteitskaart en die van je gezinsleden of andere personen voor wie je een masker of filters gaat halen, niet mee te nemen!

Verdeelkalender

  • Vanaf maandag 15 juni: 75 en ouder (geboren in 1945 of eerder)
  • Vanaf dinsdag 16 juni: 67 en ouder (geboren in 1953 of eerder)
  • Vanaf woensdag 17 juni: 60 en ouder (geboren in 1960 of eerder)
  • Vanaf donderdag 18 juni: 55 en ouder (geboren in 1965 of eerder)
  • Vanaf vrijdag 19 juni: 50 en ouder (geboren in 1970 of eerder)
  • Vanaf maandag 21 juni: 45 en ouder (geboren in 1975 of eerder)
  • Vanaf dinsdag 23 juni: 40 en ouder (geboren in 1980 of eerder)
  • Vanaf woensdag 24 juni: 35 en ouder (geboren in 1985 of eerder)
  • Vanaf donderdag 25 juni: 30 en ouder (geboren in 1990 of eerder)
  • Vanaf vrijdag 26 juni: iedereen

Filters voor mondmaskers met gleuf

Een belangrijke nuance om mee te geven is dat de filters niet gebruikt kunnen worden in combinatie met de maskers van de federale overheid, ook al worden ze beide door de apothekers verdeeld.

De filters kunnen gebruikt worden in maskers die voorzien zijn van een gleuf. Dat is het geval bij de meeste maskers die eerder al door het lokaal bestuur huis-aan-huis werden verdeeld en bij de meeste zelfgemaakte maskers. De federale mondmaskers bieden een bescherming conform de Belgische norm. Ze bestaan uit drie lagen en hebben geen bijkomende filters nodig om veilig gebruikt te worden.

Apothekers bedankt!

Hopelijk kan door het dragen van mondmaskers een nieuwe golf van besmettingen vermeden worden. Komt er toch een nieuwe uitbraak, dan kunnen deze mondmaskers ermee voor zorgen dat de impact kleiner blijft.

Het lokaal bestuur van Hoeilaart dankt de apothekers, in eigen gemeente en elders in het land, alvast voor hun bereidwillige medewerking.

Meer info over de maskers is te vinden op: www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid/

Contact en openingsuren

Dienst Welzijn
Groenendaalsesteenweg 32
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 01 40
E-mailadres: 
welzijn [at] hoeilaart.be
Alle diensten van gemeente en OCMW werken tot en met 17 juli op afspraak. Je kan een afspraak maken bij het Onthaal (tel. 02 658 28 40) of via afspraak@hoeilaart.be. Vermeld je naam en de reden waarom je een afspraak wil.

Vertel het verder