Blije Liberianen nemen coronahulp in ontvangst

Een pakket met beschermingsmiddelen zoals handschoenen en herbruikbare mondmaskertjes uit Hoeilaart is eind mei aangekomen in het West-Afrikaanse Liberia. Het John F. Kennedy Medical Center heeft de hulpgoederen dankbaar in ontvangst genomen. De vzw LEEF uit Hoeilaart heeft de spullen tegen COVID19 opgestuurd, inclusief maakinstructies en een bescheiden budget om ter plaatse katoen aan te kopen zodat er nog zeker duizend herbruikbare maskertjes kunnen worden geproduceerd. Met donaties van de GROS en van particulieren uit Hoeilaart konden ter plaatse nog sanitaire materialen worden aangekocht, onder meer om je handen te kunnen ontsmetten.

Doender

“De eerste veertig herbruikbare mondmaskertjes zijn gemaakt door een inwoonster van Hoeilaart. Zij wil anoniem blijven, maar ik vind haar een echte Doender. Ze waren bedoeld als voorbeeld om ter plekke na te maken, en dat gebeurt nu,” vertelt Aletha Wallace. Aletha is lid van de GROS (de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking) en oprichtster van de vzw LEEF, een organisatie die vanuit België werkt aan de bouw van een vakschool in het Liberiaanse Johnsonville. De Belgische douane hield aanvankelijk de verzending van de goederen tegen, omdat men de export van mondmaskertjes kritisch volgt. Maar na wat uitleg en door foto’s te tonen van de inhoud werd het pakket weer vrijgegeven.

Beschermingsmiddelen

“We hebben er zelfmaakpatronen bijgedaan voor het kopiëren van onze mond-neusmaskertjes. Met een goed voorbeeld erbij kunnen de mensen ze ginder prima zelf naaien. De donatie omvatte ook alcohol voor desinfectie, hydro-alcoholische gel, handgels, handschoenen en -reiniger voor het ziekenhuispersoneel op de IC en bij Infectieziekten. Voor ons als Belgen is het heel logisch dat die middelen beschikbaar zijn, maar helaas niet in mijn geboorteland. Ik heb getelefoneerd met dr. Dama Y. Koffa van het JFK-ziekenhuis om haar te vertellen over de donatie, LEEF en GROS en ze was heel blij. Ze zei dat de donatie zeer welkom is omdat er een tekort is aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Net als bij ons zijn sommige zorgmedewerkers bang om in het ziekenhuis besmet te worden. De donatie uit Hoeilaart arriveerde op een gepast moment zodat ze hun werk verder kunnen doen. Inmiddels zijn er al honderden maskertjes genaaid in Gardnersville, een plaats aan de noordkant van de hoofdstad Monrovia.”

Handhygiëne

“Net als Marc Van Ranst bij ons doet, is het ook in Liberia nodig om uitentreuren te herhalen hoe belangrijk handhygiëne is. De meest effectieve manier is gewoon je handen grondig wassen met water en zeep. Om die simpele boodschap onder de aandacht te brengen schonk LEEF ook 25 grote emmers met instructiestickers er op voor ontsmettingsproducten als Dettol, Clora en zeep. Je kunt onze donatie ook zien als een manier om vanuit België ‘op afstand te applaudisseren’ voor het personeel van het John F Kennedyziekenhuis voor hun moedige werk. Ze moeten er met nog veel beperktere middelen werken dan wij hier”, zegt Aletha Wallace die in het dagelijks leven in België een job heeft om grote transporten van farmaceutische artikelen te regelen. “Ik hoop binnenkort een videoverslag te krijgen uit Liberia zodat we de schenkers hier meer feedback kunnen geven over het belang van hun bijdrage. “Een bevriende journalist van mij heeft dr. Koffa al geïnterviewd over de gezondheidstoestand in Liberia en over de uitdagingen waar ze met hun ziekenhuis voor staan. Normaal was ik van plan om in juli naar Liberia te gaan om de bouw van ons schoolproject in Johnsonville op te volgen, maar dat zal afhangen van de reismogelijkheden en de veiligheid.”

Donaties zijn nog altijd welkom. Kijk daarvoor op de website www.leeffoundation.org.

Vertel het verder