Boekstart: Jong geleerd is oud gedaan

Huis van het Kind Druivenstreek start in samenwerking met Kind & Gezin, Bib Hoeilaart en de bib van Overijse met Boekstart. Dit project van Iedereen leest, dat ondersteund wordt door de minister van Cultuur, wil baby’s en peuters, en hun ouders, laten genieten van boeken.

Boekstart zet in op leesbevordering. Al van jongs af aan is het belangrijk om je kind te stimuleren met talige activiteiten. Woorden leren en later ook lezen en schrijven: een kind dat vroeg met boeken in aanraking kwam, is hier vaak sneller mee weg. Natuurlijk is het ook gewoon fijn om samen met je kind de wondere wereld van boeken te ontdekken. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan.


Dankzij de samenwerking tussen alle partners ontvangen alle baby’s in Overijse en Hoeilaart vanaf nu op twee momenten een boekenpakketje. Het eerste bevat een knisperboekje. Jonge ouders krijgen het wanneer ze bij Kind & Gezin langsgaan voor vaccinaties wanneer hun kindje 4 maanden oud is. In Hoeilaart kan je hiervoor ook terecht in het Sociaal Huis of in de bib. Het knisperboekje stimuleert het kindje dankzij de geluiden en vormen. De baby geraakt vertrouwd met het idee van een boekje, met plaatjes die benoemd worden. Gaandeweg leert hij woordjes herkennen. Taalontwikkeling komt versneld op gang. Het lijkt vroeg, maar onderzoek leert dat je niet vroeg genoeg kan beginnen. Hoe meer je met je kindje praat, hoe beter. En wat kan hierbij beter helpen dan boekjes?

Het tweede pakketje is bestemd voor kindjes van 15 maanden oud is. Op dat moment krijg je bij Kind & Gezin een bon waarmee je in de bib het peuterpakket kan ophalen. Dit bevat twee boekjes en ook heel wat tips om verder te gaan met voorlezen aan peuter en kleuter. Meteen is de stap naar de bib gezet, waar een massa verhalen en leesplezier te ontdekken valt. Blijven voorlezen is immers de boodschap. Want kinderen die regelmatig in aanraking komen met boekjes voor ze naar het eerste leerjaar gaan, hebben vaak een voorsprong bij lezen en schrijven. En natuurlijk is het ook gewoon het leukste kwartiertje van de dag. 

 

Contact en openingsuren

Bib Hoeilaart
Gemeenteplein 39, Gemeenschapscentrum Felix Sohie
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 657 17 44
E-mailadres: 
bib [at] hoeilaart.be
Alle diensten van gemeente en OCMW werken tot en met 17 juli op afspraak. Je kan een afspraak maken bij het Onthaal (tel. 02 658 28 40) of via afspraak@hoeilaart.be. Vermeld je naam en de reden waarom je een afspraak wil.

Vertel het verder