Coronavirus: Toepassing van de regeringsbeslissingen voor handelszaken in Hoeilaart

De federale regering nam een aantal maatregelen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Deze maatregelen hebben onder meer betrekking op horeca en winkels. Ze gelden tot en met 5 april 2020.

1. Alle recreatieve activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang, of ze openbaar of privé zijn.

2. Alle cafés en restaurants blijven gesloten.

  • Afhalen van maaltijden in restaurants kan, maar er mag niemand in de verbruikerszaal zitten. Dit geldt ook voor frituurzaken en snackbars.
  • Cafés kunnen hun zaak dus niet ter beschikking stellen voor privéfeesten, ledenbijeenkomsten of vergaderingen.
  • Drank- en eetgelegenheden in maneges worden ook beschouwd als cafés en restaurants en moeten ook gesloten blijven.
  • Het terrasmeubilair moet binnengezet worden.

3. Alle voedingszaken zoals bakkers, traiteurs, supermarkten en buurtwinkels blijven gewoon open. Er wordt aanbevolen om versterkte hygiënemaatregelen te nemen. De toegang tot supermarkten zal gecontroleerd worden om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m2 en maximum 30 minuten per klant toegelaten.

4. Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen, vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.

5. Niet-essentiële winkels blijven gesloten, met uitzondering van krantenwinkels, kappers (1 klant per keer) en nachtwinkels (open tot 22 uur).

6. Thuisbezorging, afhalen en drive-in zijn toegelaten.

7. Hotels en B&B’s mogen openblijven. Het restaurant-gedeelte moet gesloten blijven.

8. Markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid maatregelen van sociale afstand kan garanderen.

Ondernemers kunnen best de 10 maatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven raadplegen die de regering nam op 6 maart. Dit gaat onder meer over tijdelijke werkloosheid bij overmacht en economische redenen, betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen, btw en bedrijfsvoorheffing en vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen.

De Vlaamse regering van haar kant voorziet een aantal tegemoetkomingen. Ze voorziet een forfaitaire premie van 4000 euro voor bedrijven die permanent moeten sluiten door de coronacrisis. Dat is al zeker het geval voor cafés, restaurants en discotheken, tot 3 april.

Wie enkel in het weekend moet sluiten (alle andere handelszaken behalve voedingswinkels, apotheken en winkels voor dierenvoeding) kan een forfaitaire vergoeding van 2000 euro krijgen. Voor alle bedrijven kan daar 160 euro per sluitingsdag bijkomen als ze langer dan 21 dagen moeten sluiten.

Daarnaast maakt de Vlaamse regering een bedrag van honderd miljoen euro vrij voor een crisiswaarborg aan ondernemingen. Bedrijven in financiële moeilijkheden met bestaande financiële schuld kunnen bij de banken om een nieuwe schuldenregeling vragen. Voor de nieuwe schuldenregeling zal de Vlaamse overheid voor 75 procent garant staan. Ze trekken daarvoor 100 miljoen euro uit.

Het bestuur raadt u aan uw sociaal secretariaat en boekhouder of bank hiervoor te contacteren.

Vanuit lokaal bestuur Hoeilaart wordt aangeraden om de klanten zoveel mogelijk elektronisch te laten betalen in plaats van cash.

Wie meer informatie nodig heeft over specifieke handelsactiviteiten contacteer best zijn vakfederatie. Het is belangrijk zich te informeren via officiële communicatiekanalen en vakfederaties. Op sociale media en internet is te vaak desinformatie te vinden. Laat u daardoor zeker niet misleiden.

Het gemeentebestuur beseft zeer goed dat deze maatregelen een grote impact hebben op uw handelsactiviteiten, uw omzet en kosten.

We blijven de situatie uur per uur opvolgen en houden de handelszaken op de hoogte als er bijsturing van maatregelen of nieuwe maatregelen komen.

Het bestuur dankt u alvast voor uw medewerking om de noodzakelijke maatregelen uit te voeren zodat de gezondheid van onze bevolking gewaarborgd kan blijven.

Contact en openingsuren

Dienst Lokale Economie
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 57
E-mailadres: 
lokaleeconomie [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9:00 tot 12:00
Morgen open van 9:00 tot 12:00
Een afspraak maken wordt ten stelligste aangeraden.

Alle openingsuren

Vertel het verder