Drive-intestcentrum voor de Druivenstreek

Vanaf 16 november is het mogelijk om je vanuit je auto op corona te laten testen, in het drive-intestcentrum in Tervuren. Eerst je huisarts contacteren en een afspraak maken blijft de gouden regel.

Centrum gesloten vanaf 30 oktober 2021. Nieuwe locatie vanaf 2 november 2021: MCH Wezembeek-Oppem.

10-11-2020 - Voel je je ziek of heb je coronasymptomen, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts die samen met jou bespreekt wat er moet gebeuren. Vanaf 16 november kunnen patiënten uit Hoeilaart, Overijse,Tervuren, Kraainem en Wezembeek-Oppem gebruik maken van het drive-intestcentrum in Tervuren door zelf online, of via de huisarts, een afspraak te maken.

Het drive-intestcentrum beantwoordt aan de nood om de werklast bij de lokale zorgverstrekkers (huisartsen …) te beperken en werkt aanvullend op de medische hulp waarvoor men nog steeds bij de huisarts terecht kan.

Waarom?

In maart 2020, bij het begin van de epidemie in ons land, stampten de verschillende huisartsenkringen in de regio op eigen kracht lokale test- en triagecentra uit de grond om aan de acute noden van de bevolking te voldoen.

Vanaf juli werden de krachten gebundeld en startten de huisartsenkringen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart, Wezembeek-Oppem en Kraainem, de Eerstelijnszone en MCH Wezembeek-Oppem een gezamenlijk testcentrum op de site van MCH. Aldus gaven zij gevolg aan de oproep van de overheid om de huisartsen te ontlasten en de test- en triagecentra te centraliseren. Huisartsenkring Hoeilaart bleef als satellietcentrum verder actief.

Het aantal patiënten dat getest werd steeg exponentieel en in september werd de maximumcapaciteit bereikt. Aangezien noch in Wezembeek-Oppem, noch in Hoeilaart op een veilige manier de capaciteit uitgebreid kon worden, werd een nieuwe locatie gezocht. Met de steun van lokaal bestuur Tervuren werd die gevonden op de oude FOD-site bij het AfricaMuseum.

Meer info vind je hier.

Capaciteit

De site is ingericht als drive-in met drie testlijnen, waarbij de testafname van de patiënt vanuit zijn wagen zal gebeuren. De drive-in heeft een capaciteit van 350 tot 400 afnames per dag voor de ruim 88.000 inwoners van de betrokken gemeenten. Dat is meer dan de 350 testen per dag, per 100.000 inwoners die de overheid vraagt.

Patiënten zullen, met een e-form van de huisarts of code van het contact tracing center, online een afspraak kunnen maken. Het is niet mogelijk om zonder afspraak, e-form of code een testafname te ondergaan.

Voordelen van de drive-in zijn de snelheid en de veiligheid waarmee de testen kunnen afgenomen worden. Er moet niet telkens een wachtzaal of kabinet ontsmet worden en de patiënten hebben onderling geen contact.

Afspraak maken

Zonder afspraak kan je in het drive-intestcentrum niet terecht!

Je kan een afspraak maken via je huisarts of zelf online. Voor de online afspraak krijg je van je huisarts een activatiecode. Daarmee krijg je toegang tot de reservatietool op www.mijngezondheid.be (COVID-19 > Staalafnamemoment reserveren op basis van een activatiecode). Vervolgens dien je ook volgende gegevens in te vullen:
• gsm-nummer;
• e-mailadres;
• rijksregisternummer of BIS-nummer;
• naam van je (huis)arts.

Resultaat: www.mijngezondheid.be (COVID19 - uitslag van mijn COVID-test).

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart