Duurzame Doendersdag 2021

Voor het 5e jaar op rij vieren we in Hoeilaart de Duurzame Doendersdag. Iedereen kan een steentje bijdragen om van Hoeilaart nog meer een duurzame gemeente te maken. Op zaterdag 9 oktober 2021 zetten we opnieuw een aantal initiatieven in de kijker die kaderen binnen de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

VAN 10 TOT 13 UUR

Repair Café | Samen Voor
Vrijwilligers staan ook nu paraat om allerhande materiaal een tweede leven te geven. Kom even langs bij de elektrieker, naaister, IT-deskundige, fietsenmaker, messenslijper met de apparaten of spullen die je wilt laten nakijken. Alle reparaties zijn gratis maar het is fijn als je een gift doet voor het goede doel dat Samen Voor steunt.

Tweedehandsbeurs | Gezinsbond Hoeilaart
Kinderkleding en speelgoed, dat zijn de hoofdingrediënten van de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond. Een ideaal moment om de kleer- en speelgoedkast van de kinderen op te ruimen en een aantal dingen van de hand te doen. Een ideaal moment ook om op zoek te gaan naar een aantal koopjes die een tweede leven krijgen. Meer informatie via gezinsbondhoeilaart@hotmail.com.

Infomarkt FairTrade Gemeente en ontwikkelingssamenwerking | GROS en trekkersgroep FairTrade Gemeente
Hoeilaart verlengde de titel ‘Fair Trade Gemeente’ en besteedt jaarlijks nog steeds heel wat middelen die bijdragen tot een duurzaam lokaal mondiaal beleid. Vrijwilligers en verenigingen versterken het Zuiden en sensibiliseren daarom bij ons. Ontdek op de infomarkt welke organisaties hun steentje bijdragen en hoe zij dat doen. Geïnteresseerden kunnen ter plekke informeren om zelf ook aan te sluiten bij één van de vrijwilligersgroepen.

Bijdragen aan een beter klimaat | Milieudienst/milieuraad, Druifkracht en Velt
Energie betekent voor Druifkracht meer dan elektriciteit. De coöperatie heeft daarom een stand die is gewijd aan de vegetarische keuken en aan e-autodelen: het zijn allebei onderwerpen die ook te maken hebben met de klimaatopwarming. Je kunt een veggieproevertje proberen en kennismaken met een elektrische auto. En er is ook een quiztoestel waarmee je je parate kennis kunt checken.

Duurzaam leesaanbod in de Bib | Bibliotheek i.s.m. GROS
Ga op ontdekking in onze bib en maak kennis met het ruime aanbod aan boeken die verband houden met ontwikkelingssamenwerking en/of één van de 17 ontwikkelingsdoelstellingen. Altijd een bezoekje waard!

Cafetaria | Samen Voor
Doorlopend kan je in de cafetaria terecht voor een hapje en een drankje. Ideaal voor een gezellige babbel en om het goede doel te blijven steunen.

13.30 UUR

Natuurwandeling met gids van Natuurgroepering Zoniënwoud | Milieudienst en milieuraad
Tijdens deze gezinswandeling tonen we hoe duurzaamheid en diversiteit twee sleutelbegrippen zijn die ons moeten wapenen tegen de klimaatverstoring. We struinen door Hoeilaart langs de oevers van de IJse, we neuzen in de tuinen van “goebezigers”, we verpozen in natuurgebied en flaneren langs de monumentale beukenkathedralen van het Zoniënwoud. Vertrek 13.30 u aan de inkom van het G.C. Felix Sohie - Duur van de wandeling 1.5 à 2 uur.

Geluidsvoorwerpen maken met afval | GROS
Met een groepje kinderen van 8 tot 12 jaar gaat Gille aan de slag om geluidsvoorwerpen te maken. Kinderen mogen zelf wat materiaal meebrengen: drinkbekers, rietjes … Zo gaan we creatief aan de slag met materiaal dat anders in de vuilbak zou belanden. Wedden dat we aan het eind een leuk orkestje vormen! Schrijf je wel vooraf in via gros@hoeilaart.be

20 UUR

Film ‘We the power’ en panelgesprek | verschillende verenigingen
Je gaat kijken naar een actuele documentaire (VS 2021) over de opkomst van een burgerbeweging die gegroeid is tot ruim één miljoen Europeanen: burgers die via coöperaties iets doen aan de energietransitie. Maar liefst acht organisaties roepen je op om te komen kijken naar deze film over burgerenergie met na afloop een panelgesprek: Druifkracht, Ecopower, Masereelfonds, 5 voor 12, Natuurpunt, Velt, 11.11.11 en GROS. Je ervaart hoe moedige mensen uit Duitsland, het VK, Spanje en ons eigen België het initiatief namen om zelf energie te gaan opwekken. Ze hebben een spannend verhaal te vertellen.

Eén van de hoofdpersonen, Dirk Vansintjan, zal er zijn. Hij is medeoprichter van Ecopower en voorzitter van REScoop-EU, de Europese koepel voor hernieuwbare burgerenergie. Tweede panelgast is een echte topper op klimaatgebied. VUB klimatoloog en glacioloog prof. Philippe Huybrechts, bekend van radio en tv, een van de hoofdauteurs van het IPCC klimaatrapport voor de Verenigde Naties, de organisatie achter de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Vertel het verder