Fietsdiefstalpreventie werkt!

Fiets al laten graveren met het unieke rijksregisternummer?

Jaarlijks staan er bij de politie een heleboel teruggevonden fietsen waarvan de eigenaar niet gekend is. Met het anti-diefstal label kan de fiets gemakkelijker terugbezorgd worden. Bovendien maakt die de tweewieler minder aantrekkelijk voor dieven. Op 23 september kan je op het Gemeenteplein van Hoeilaart je fiets laten graveren tussen 14 en 16 uur. Vooraf een afspraak maken via preventie@politiedruivenstreek.be is verplicht.

Hoe zet je je fiets goed op slot?

Stap je even de bakker binnen dan volstaat het om een van je wielen aan het frame van je fiets vast te maken. Als je fiets langere tijd op straat doorbrengt, zet hem dan altijd met beide wielen vast. Het achterwiel maak je vast aan het fietskader. Het kader en voorwiel bevestig je aan een fietsenstalling of een stevige paal. Pas op dat je geen voetgangers, kinderwagens en rolstoelgebruikers hindert. Gebruik steeds twee verschillende sloten. Een goed slot herken je aan het Nederlands ART-keurmerk. Geef de voorkeur aan een ringslot (of hoefijzerslot) in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten.

Fiets gestolen?

Doe steeds aangifte bij de politie. Voor de aangifte van fietsdiefstal moet je niet meer naar het politiebureau gaan. Deze diefstal kan je snel en gemakkelijk online melden via: www.policeonweb.be. Als de politie weet dat je fiets gestolen is, kan ze hem terugbezorgen als ze hem vinden. Op de website van Politiezone Druivenstreek kan je een lijst raadplegen met gevonden fietsen.

Surf ook naar de website www.bikebank.be. Gevonden fietsen worden door politie of gemeentepersoneel op deze website geplaatst met een foto en de belangrijkste kenmerken. Even klikken en je krijgt een overzicht van alle fietsen die aan deze beschrijving voldoen. Staat je fiets er niet tussen? Probeer dan later nog eens of schrijf je in voor de e-mailmeldingen en ontvang een melding wanneer een fiets wordt teruggevonden die voldoet aan de kenmerken die je opgaf.

Nuttige link voor meer informatie over fietsdiefstalpreventie: www.fietsersbond.be/fietsmateriaal

Vertel het verder