Geen vuurwerk zonder vergunning!

Vuurwerk geeft het nieuwe jaar een extra feestelijk tintje. Maar vuurwerk maken is niet zonder gevaar! Daarom mag het niet zomaar, maar dien je bij de gemeente een vergunning te vragen. Denk ook aan de dieren, die enorm kunnen schrikken van de knallen.

Niet zonder vergunning

Het politiereglement is duidelijk: het is verboden om zonder vergunning vuurwerk te maken (artikel 23).

Een vergunning dien je schriftelijk aan te vragen t.a.v. de burgemeester. Adres: Jan van Ruusbroecpark, 1560 Hoeilaart, fax 02 658 28 44, e-mail: onthaal@hoeilaart.be. Vergeet datum, tijdstip en plaats niet te vermelden.

Het gemeentebestuur raadt aan om geluidsarm vuurwerk te kopen. Geluidsarm vuurwerk is een diervriendelijker alternatief, waarbij de mensen kunnen genieten van een lichtspektakel maar dieren toch niet geterroriseerd worden door luide knallen.

Wensballonnen oplaten is verboden in Hoeilaart.

Gebruik vuurwerk veilig!

De FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie lanceerde onlangs een campagne rond het veilig gebruik van vuurwerk. Bekijk hier de informatiebrochure.

Vuurwerk kan het verknallen voor een dier

Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd wat veel baasjes al langer weten: heel wat dieren zijn verschrikkelijk bang van de lichtflitsen en luide knallen die met vuurwerk gepaard gaan. Jaarlijks gaan er zelfs dieren dood nadat ze helemaal in paniek geraakten door vuurwerk.

Tip voor de vuurwerkmakers

Koop geluidsarm vuurwerk. Geluidsarm vuurwerk is een diervriendelijk alternatief waarbij de mensen kunnen genieten van een lichtspektakel maar dieren toch niet geterroriseerd worden door luide knallen.

Tips voor de baasjes

Als er vuurwerk wordt aangekondigd, zet je de dieren die op de wei staan, best op stal.

Voor dieren in huis, zijn er volgende tips:

 • Je kan je huisdier ruim vooraf laten wennen aan het geluid van vuurwerk aan de hand van geluidsfragmenten. Laat je hierbij begeleiden door een dierengedragstherapeut.
 • Laat je hond op voorhand uit. Hou hem aan de leiband om te vermijden dat hij wegloopt als er iemand al vroeger vuurwerk zou afsteken.
 • Creëer een veilige omgeving en blijf bij je huisdier.
  • Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.
  • Scherm je dier zoveel mogelijk af van de knallen en de flitsen. Laat indien mogelijk de rolluiken naar beneden en sluit de gordijnen. Doe het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen en zet de radio of televisie zachtjes op.
  • Zorg dat je huisdier niet bij de buitendeuren kan komen. Als iemand onverwachts binnenkomt, kan het in paniek naar buiten lopen.
  • Probeer je dier af te leiden door te spelen zodat hij/zij het vuurwerk met iets positiefs associeert.
  • Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dit op dat moment een veilige plaats. Als het dier zelf geen veilige plek kan vinden, kan je er eentje voor hem/haar maken. Kies hiervoor een kleine kamer of een rustige plek zo ver mogelijk van ramen en deuren vandaan. Katten verstoppen zich graag onder het bed, in een kast of ergens in de hoogte.
  • Beloon je dier als het gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken.
 • Zorg dat je zelf niet schrikt. Negeer het vuurwerk en verander je gedrag niet zodat je de angst van de dier niet bevestigt.
 • Behandel je dier niet anders dan dat je gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.
 • Als je hond in paniek raakt, aai je hem best niet. Hij kan dit immers beschouwen als een beloning. Als hij zelf fysiek contact zoekt, mag je hem wel vasthouden en eventueel rustig masseren.
 • Controleer je tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.
 • Als je huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is.

Dieren die extreem angstig zijn en paniekreacties vertonen zijn wellicht gebaat met gedragstherapie, eventueel in combinatie met angstremmende medicatie. Uit onderzoek blijkt dat de meeste honden die bang zijn voor vuurwerk ook andere angststoornissen hebben zoals een algemene geluidsfobie of verlatingsangst. Raadpleeg in deze gevallen steeds een dierenarts!

Contact en openingsuren

Milieudienst
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 75
E-mailadres: 
milieu [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Vertel het verder