Gemeente en OCMW Hoeilaart slachtoffer van cyberaanval

Gemeente en OCMW Hoeilaart zijn het slachtoffer geworden van hackers. Het interne computernetwerk is geblokkeerd. Een aantal externe toepassingen blijven bruikbaar en ook onze medewerkers blijven ter beschikking van de bevolking. De gegevens van burgers bij de dienst Burgerzaken bleven gevrijwaard.

02-11-2021 - Gemeente en OCMW Hoeilaart zijn het slachtoffer geworden van hackers. Het interne computernetwerk is geblokkeerd. Een aantal externe toepassingen blijven bruikbaar en ook de medewerkers blijven ter beschikking van de bevolking. De gegevens van burgers bij de dienst Burgerzaken bleven gevrijwaard.

Het gaat om een gesofisticeerde aanval die zich door de firewall heeft gewerkt en het netwerk heeft platgelegd. De aanval werd zondagmorgen opgemerkt. De daders eisen losgeld om de gehackte bestanden weer vrij te geven. De gemeente heeft klacht ingediend bij de politiediensten en de toezichthouders zijn op de hoogte gebracht.

Momenteel wordt de omvang van de hacking onderzocht, en wordt er met man en macht gewerkt om terug operationeel te worden. Hiervoor werd een gespecialiseerde firma ingeschakeld. Aangezien de dienst Burgerzaken gebruik maakt van een externe toepassing, kan al met zekerheid bevestigd worden dat de identiteitsgegevens van onze inwoners gevrijwaard bleven.

Een nieuwe, veilige omgeving is in opbouw, waar met de niet-geïnfecteerde pc’s (en dat zijn de meeste) op gewerkt kan worden, zodat de dienstverlening kan hersteld worden.

Bereikbaarheid

De diensten zijn telefonisch en vanaf 4 november per mail bereikbaar.

Ook de websites www.hoeilaart.be, www.felixsohie.be, het platform ikkoopinhoeilaart.be kunnen veilig geconsulteerd en gebruikt worden. Het e-loket van de dienst Burgerzaken werkt nog en is veilig.

In het woonzorgcentrum gaat de werking verder op de ‘oude manier’ aan de hand van manuele toepassingen en op papier.

Vragen?

Met vragen hierrond kan je altijd terecht bij de informatieveiligheidsdienst van de gemeente: security@vera.be. Telefonisch contact verloopt via het Onthaal van de gemeente: tel. 02 658 28 48.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart