Gevaccineerd? Blijf de maatregelen volgen!

Ook nadat je gevaccineerd bent, is het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen, zowel voor je eigen veiligheid als die van anderen. Blijf dus je mondmasker dragen op plaatsen waar het verplicht is, hou afstand en was regelmatig je handen.

We geven graag ook nog enkele belangrijke aandachtspunten mee vooraleer je gevaccineerd wordt.

Verplicht bevestigen wanneer je een uitnodiging krijgt via Qvax
Krijg je een sms of mail van Qvax dat er een vaccin voor jou beschikbaar is? Bevestig dan alvorens je je naar het vaccinatiecentrum begeeft. In de mail of sms die je ontvangt, staat de tijd die je hebt om te reageren. Reageer je niet op tijd, dan wordt het vaccin vrijgegeven voor de volgende persoon op de reservelijst.

Type vaccin weigeren = totale vaccinatie weigeren 
Het is niet mogelijk om je type vaccin te kiezen. Ook wanneer je je afspraak verplaatst, behoud je hetzelfde type vaccin. Enkel als je een adenovirus-gebaseerde gentherapie krijgt, kan er worden afgeweken van het voorziene vaccin. Alle andere redenen voor het veranderen van vaccintype worden niet aanvaard, ook niet wanneer je huisarts of specialist een attest schrijft voor het vaccinatiecentrum. 

2 prikken, 2 afspraken
Wanneer je je afspraak voor je eerste vaccin bevestigt, wordt ook meteen je tweede afspraak vastgelegd. De datum van je tweede vaccin is namelijk afhankelijk van je eerste afspraak. Hoeveel tijd er tussen de eerste en de tweede dosis zit, hangt af van het type vaccin. Kan je niet aanwezig zijn op je tweede afspraak, wijzig dan je eerste afspraak, zodat je beide afspraken aanwezig kan zijn. Enkel om dwingende medische redenen kan je tweede afspraak verplaatst worden.

Vertel het verder