GROS geeft 750 euro noodhulp aan Artsen Zonder Grenzen in Pakistan

Pakistan lijdt momenteel onder ongeziene overstromingen. Bijna een derde van het land staat onder water, na extreme en aanhoudende moessonregens. De overstromingen hebben al meer dan 1000 dodelijke slachtoffers geëist. Maar liefst 33 miljoen mensen zijn rechtstreeks getroffen. Meer dan een miljoen huizen zijn verwoest of beschadigd. Vooral in de provincies Balochistan en Sindh, in het zuidoosten van Pakistan, is de ravage enorm.

Artsen Zonder Grenzen werkt al jaren in Pakistan. De organisatie kon vrijwel meteen tegemoetkomen aan de eerste noden van de slachtoffers. In Dera Murad Jamali hebben veel mensen zich op straat of in scholen verzameld. Daar werden mobiele klinieken ingezet om eerstelijnszorg te bieden en om patiënten door te verwijzen naar het districtsziekenhuis. De AZG-teams behandelen in de mobiele klinieken vooral infecties van de luchtwegen, koorts, huidziekten, diarree en ondervoeding.

De humanitaire noden bij naar schatting 33 miljoen mensen zijn enorm. AZG heeft nu al vastgesteld dat overal waar ze komen, vooral nood is aan drinkbaar water, onderdak en degelijk sanitair. Dichter bij de grens met Afghanistan werden al waterputten voor drinkwater aangelegd. Essentiële hulpgoederen zoals zeep, emmers, kookgerei of muggennetten worden er uitgedeeld.

Gevreesd wordt voor uitbraken van wateroverdraagbare ziektes zoals cholera (via drinken, koken of zich wassen met besmet water), dengue of malaria (overgebracht door de vele muggen die door het water worden aangetrokken). Men bereidt zich momenteel zo goed mogelijk voor om gepast te reageren op alle mogelijke scenario’s.

Voor meer informatie zie www.azg.be

Voor giften noodhulp:

IBAN: BE73 0000 0000 6060
BIC: BPOTBEB1
Mededeling: INT

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart