Gros geeft noodhulp voor Afghanistan

Gros Hoeilaart doneert 750 euro aan Artsen zonder Grenzen en 750 euro aan Vrouwen voor Vrede

750 euro aan Artsen zonder Grenzen

Ondervoeding en gebrekkige medische zorg teisteren de bevolking

De situatie in Afghanistan blijft zorgwekkend. De stopzetting van cruciale internationale financiering verzwakt de gezondheidszorg in het land nog verder. Er is een pertinent tekort aan voorraden, personeel en medicijnen en veel hulpverleners kunnen hun personeel niet meer betalen. Tegelijkertijd stevent Afghanistan af op een economische crisis waardoor de voedselprijzen stijgen.

De projecten van AZG blijven drukbezet, vooral dan Herat en Lashkar Gah, hoewel het aantal patiënten niet meer zo hoog is als voorheen. Door het verzwakte gezondheidssysteem is de toegang tot zorg voor veel mensen problematisch. Door een combinatie van de economische situatie, de aanhoudende droogte en het verminderde zorgaanbod is vooral ondervoeding een groot probleem.

De AZG-teams in Afghanistan focussen zich niet enkel op ondervoeding. De andere medische activiteiten in vijf steden in het land worden ondertussen verder gezet.

  • In het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah was er een sterke toename van het aantal patiënten. In de maand september werden per dag gemiddeld 550 patiënten behandeld op de spoedafdeling. Het ziekenhuis draaide de hele maand over haar capaciteit, met gemiddeld 327 opnames  per dag voor een ziekenhuis met 300 bedden.
  • In Kandahar blijft AZG de tuberculosezorg verderzetten. Daarnaast is er een tijdelijke polikliniek opgezet om 438 kinderen onder de vijf jaar te kunnen behandelen voor diarree, infecties aan de luchtwegen en ondervoeding.
  • De kraamkliniek in Khost draaide in september op volle toeren. AZG stond maar liefst 1.649 bevallingen bij, het hoogste aantal dit jaar. Het aantal patiëntes nam enorm toe, omdat vrouwen in de regio vaak geen andere kraamzorg vinden.
  • In ons traumaziekenhuis in Kunduz werden 554 patiënten behandeld voor traumaletsel, waaronder 173 operaties. In vergelijking met augustus is het aantal gewelddadige verwondingen aanzienlijk gedaald, terwijl het aantal verwondingen door ongevallen meer dan verdubbeld is. Op 8 oktober ving het traumacentrum 90 patiënten op na een explosie in een moskee.

Doe een gift:
Artsen Zonder Grenzen - BE73 0000 0000 6060  (BIC: BPOTBEB1) - mededeling: INT
Als je over een heel jaar minstens 40 euro schenkt aan Artsen Zonder Grenzen, ontvang je een fiscaal attest. Voor elke schenking van 40 euro per jaar profiteer je van een belastingvermindering van 45 %. Een gift van 100 euro kost je dus eigenlijk maar 55 euro.

750 euro aan Moeders voor Vrede

Moeders voor Vrede vzw, een organisatie uit Ieper, is de Belgische tak van een internationale apolitieke organisatie (Mothers for Peace) die zich wereldwijd inzet tegen geweld op vrouwen en kinderen en hen hun waardigheid teruggeeft.

Jennie Van Lerberghe vertelt :“Een tiental jaren geleden hebben we een Vrouwencentrum opgestart waar we opleidingen geven en gezondheidszorg aanbieden. Geleidelijk zijn er vrouwencentra bijgekomen en ondertussen zijn we werkzaam in verschillende regio’s. We hebben ondertussen 99 plaatselijke medewerkers in dienst in 55 klassen, verschillende landbouwprojecten en vier gezondheidscentra.

Deze gezondheidscentra worden druk bezocht. Vrouwen kunnen in Afghanistan niet naar een mannelijke dokter waardoor we in onze gezondheidscentra dagelijks met de vreselijk vernederende situatie van vrouwen geconfronteerd worden. Daarom zetten we sterk in op toegang tot betaalbare en degelijke gezondheidszorg.”

Moeders voor Vrede zijn ook actief in het onderwijs. Rudi Vranckx bezocht zo een school. Bijna vier maanden na de machtsovername van de taliban, kunnen miljoenen Afghaanse meisjes nog steeds niet terug naar school. Honderden jongens leggen er vandaag hun eindexamen af. De meisjes boven de 16 jaar die er vroeger schoolliepen, mogen geen les meer volgen.

Elham zou normaal in december haar eindexamen afleggen en naar de universiteit gaan. Door de restricties van de taliban zit ze noodgedwongen thuis. Het is voor meisjes van haar leeftijd nog steeds niet mogelijk om weer les te volgen. "Mijn oude klaslokaal zien, maakt me zo droevig. Ik zou normaal afstuderen, maar zit nu gewoon thuis."

Doe een gift:
Doneer je niet online, stort dan op onze Koning Boudewijnrekening: BE10 0000 0000 0404 op naam van Moeders Voor Vrede (Fonds Vrienden Van Moeders Voor Vrede) met verplichte melding van ***197/0280/00092***.

Klik hier voor meer info over Gros Hoeilaart.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart