Hoeilaart bestelt 14.000 mondmaskers

Vanaf maandag 4 mei zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer. Ook op plaatsen waar de afstandsregels niet gegarandeerd kunnen worden, zal het dragen van mondmaskers nodig zijn. Om op deze verplichting in te spelen, heeft lokaal bestuur Hoeilaart 14.000 mondmaskers besteld voor zijn inwoners. Die zullen tijdens de maand mei gespreid geleverd en verdeeld worden. Daarnaast voorziet ook de federale overheid nog mondmaskers en filters.

Aangezien het leveren van een bestelling sowieso tijd in beslag neemt, besliste het college afgelopen maandag om in eerste instantie in te zetten op zelfgemaakte mondmaskers. Daarnaast besliste het ook om mondmaskers voor de inwoners aan te kopen. Deze aankoop volgt de aanbevelingen van de regering en de experten. De gemeente startte maandag al een korte marktbevraging. Concreet zette het enerzijds in op snelheid van levering, en anderzijds op zekerheid over levering en kwaliteit.

De eerste 2000 maskers worden normaal gezien op 7 mei geleverd, zijn van polyester en kunnen gewassen worden. De twee weken erna komen er telkens 6000 stoffen mondmaskers aan waarin een filter kan gestoken worden. Ook die zijn wasbaar en herbruikbaar.

In totaal voorziet het bestuur dus 14.000 mondmaskers voor de inwoners, de totaalkost bedraagt ongeveer 60.000 euro.

Hoe de mondmaskers onder de inwoners verdeeld zullen worden, wordt volgende week beslist. Mensen die ze verplicht nodig hebben, bijvoorbeeld om het openbaar vervoer te nemen, krijgen voorrang. Ook de kwetsbare groepen zullen als eerste bediend worden. Lokale dokters en verplegend personeel zullen het bestuur daarin bijstaan.

De federale overheid voorziet tegen midden mei ook één mondmasker en twee filters voor elke inwoner. Die zullen via de provincie aan elke gemeente geleverd worden, en de gemeente zal die ook verdelen bij de inwoners.

Mondmaskers zullen de volgende weken en maanden deel uitmaken van het openbare leven op sommige plaatsen. Het blijft belangrijk om zonder of met mondmasker de basisregels te respecteren: regelmatig de handen wassen, afstand houden en de maatregelen van de overheid volgen. Hou het veilig, ook met een mondmasker op!

Vertel het verder