Hoeilaart bindt de strijd aan tegen zwerfvuil

Weg met rondslingerende blikjes, sigarettenpeuken, snoeppapiertjes en kauwgom! De gemeente, de milieuraad en Interrand willen iedereen sensibiliseren om geen klein afval op straat achter te laten en te helpen bij het opruimen ervan.

Zwerfvuil heeft een prijs

Zwerfvuil heeft de gemeente vorig jaar 29.315,19 euro gekost.
Tweemaal per week doet een vierkoppige ploeg van vzw IJsedal Maatwerkbedrijf in Hoeilaart de ronde om zwerfvuil in te zamelen. In 2018 zamelden ze maar liefst 54 m³ of bijna 5,5 containers van 10 m³ zwerfvuil in.

Zwerfvuilopruimactie

Zaterdag 23 maart 2019, van 10 tot 14 uur, GC Felix Sohie

Steek zelf de handen uit de mouwen en neem deel aan de jaarlijkse Zwerfvuilopruimactie, die de gemeente en de milieuraad organiseren. Alle deelnemers krijgen een kleine attentie.

  • Bij de milieudienst kan je vanaf nu witte zwerfvuilzakken krijgen. Met die zakken kan je in je buurt, op weg naar de bakker of tijdens een wandeling, al zwerfvuil beginnen in te zamelen. Veel of weinig, het maakt niet uit. Alle beetjes helpen.
  • Op de Zwerfvuilopruimdag breng je je zwerfvuilzak(ken) naar de centrale verzamelplaats op het voorpleintje van het GC Felix Sohie.
  • De milieudienst deelt bij het GC Felix Sohie ook zwerfvuilzakken uit. De dag zelf kan je dus ook zwerfvuil inzamelen.
  • Wil je deelnemen in groepsverband, met je vereniging, wijk of vriendenkring? Op de Zwerfvuilopruimdag zelf of ervoor? Duid dan een coördinator aan en neem contact op met de milieudienst. Dan kunnen de nodige praktische afspraken gemaakt worden.

Interrand komt op maandag de zwerfvuilzakken ophalen.

In het GC Felix Sohie worden op 23 maart door de vereniging SamenVoor ook een Repair Café en een Fashion Swap georganiseerd.

Word een 'mooimaker'

Zin om Hoeilaart ook na de Zwerfvuilopruimactie netjes te helpen houden? Word dan zwerfvuilvrijwilliger. Je mag zelf kiezen waar, wanneer en hoe vaak je zwerfvuil gaat opruimen.

  • Registreer op http://mooimakers.be/wat-kan-jij-doen/individu de plek die je net wil houden. Claim een adres, een route of een zone. Kies bijvoorbeeld je eigen straat of buurt.
  • Opruimmateriaal (grijper, handschoenen, fluovestje en witte zwerfvuilzakken) kan je ontlenen bij de gemeentelijke milieudienst.
  • Interrand komt de volle zwerfvuilzakken ophalen. Je kan de ophaling aanvragen via www.interrand.be/meldpunt-zwerfvuil.

Contact en openingsuren

Milieudienst
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 75
E-mailadres: 
milieu [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Vertel het verder