Hoeilaart, Hartveilige Gemeente

Via het project ‘Hartveilige Gemeente’ engageert Hoeilaart zich om meer mensen te leren reanimeren en met een AED of automatische externe defibrillator te leren omgaan.

Sinds 2014 draagt de gemeente het label ‘Hartveilige Gemeente’ en zet ze zich in om de bevolking te sensibiliseren en op te leiden in reanimatie en AED-gebruik. Het gemeentebestuur heeft besloten om dit project in 2018 verder te zetten.

In Vlaanderen zijn er nog te weinig mensen die kunnen reanimeren. Iedereen mag nochtans een AED gebruiken en het is volkomen veilig. Het toestel begeleidt je bij de reanimatie en geeft enkel een stroomstoot als dat nodig is. Door op openbare plaatsen AED’s te plaatsen en er zoveel mogelijk mensen mee te leren omgaan, kunnen vele mensenlevens gered worden. Intussen hangen er in Hoeilaart zeven AED-toestellen in en rond openbare en sportgebouwen: in de kantine van ERC Hoeilaart, aan de ingang van het GC Felix Sohie, bij HTC ISCA, aan het gemeentehuis, in de Joengele, aan jeugdcentrum Koldam en op de woonzorgsite Den Dumberg. Het zijn plaatsen die druk bezocht worden en/of waar het risico op hartstilstanden het grootst is.

Het toestel dat momenteel aan jeugdcentrum Koldam hangt, zal een plaats krijgen in de nieuwe sporthal.

Vertel het verder