Hoeilaart kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

24.11.2021 - Van 25 november tot en met 10 december kleurt de serre van het GC Felix Sohie oranje. Hoeilaart steunt hiermee de oproep 'Orange your City/Orange the World' van Zonta International om op te komen tegen geweld tegen vrouwen.

Over heel de wereld zetten steden en gemeenten van 25 november tot 10 december gedurende The 16 Days of Activism symbolisch gebouwen in een oranje licht voor de actie Oranje your City/Orange the World. Deze actie werd gelanceerd door de Verenigde Naties in samenwerking met Zonta International. In februari 2000 riepen de Verenigde Naties 25 november uit als Internationale Dag voor Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen.

Hoeilaart is solidair en verlicht van 25 november tot en met 10 december de serre van het GC Felix Sohie. Het is de eerste keer dat de gemeente aan de actie deelneemt. Door het centrum van het Hoeilaartse gemeenschapsleven een oranje kleur te geven, geeft de gemeente een sterk signaal.

Zonta is een internationale serviceorganisatie die al 102 jaar de situatie van vrouwen wereldwijd wil verbeteren. Partnergeweld voorkomen en aanpakken, is daarbij een belangrijk actiepunt. Hoeilander Régine Claeys is voorzitter van Zonta Brussel Zavel die ook nog twee andere Hoeilaartse dames onder zijn leden telt.

Doorbreek de stilte!

Onderzoek van het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen wees uit dat maar liefst 10,5 procent van de vrouwen in België slachtoffer is van partnergeweld. Tijdens de lockdown was er een aanzienlijke toename van huiselijk geweld.

Aan slachtoffers van geweld tegen vrouwen en hun kinderen, wil de gemeente Hoeilaart met deze actie laten weten dat ze er niet alleen voor staan, dat ze de stilte kunnen doorbreken en uit de negatieve spiraal kunnen stappen. Stilzwijgen moedigt geweld aan.

Doorbreek de stilte via de Hulplijn 1712, de professionele hulplijn voor vragen en meldingen over geweld en misbruik, of het algemeen noodnummer 101 van de politie. Politiezone Druivenstreek beschikt over de nodige instrumenten om naar slachtoffers van geweld tegen vrouwen te luisteren en hen te helpen.

Ook professionals, buren en andere getuigen kunnen geweld in hun omgeving via deze nummers melden.

Vertel het verder