Hoeilanders helpen elkaar aan een mondmasker

Mondmaskers spelen een cruciale rol in de afbouw van de coronamaatregelen, zoveel is intussen duidelijk. Vanaf 4 mei is iedereen die ouder is dan 12 jaar, verplicht om op het openbaar vervoer een mondmasker te dragen. Ook op de werkvloer is een masker verplicht wanneer de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden.

Heel wat mensen zijn zelf mondmaskers beginnen maken. Anderen zijn dringend naar mondmaskers op zoek. Gemeente en OCMW Hoeilaart willen daarbij helpen en brengen in een eerste fase die mensen via sociale media bij elkaar. Intussen bereidt het lokaal bestuur zich voor op het organiseren van een inzamel- en verdeelpunt van zelfgemaakte maskers én op het verdelen van de beloofde gratis mondmaskers voor iedereen.

Facebookgroep

De facebookgroep Mondmaskers naaien voor Hoeilaart is een initiatief van Joke Muyldermans (vroedvrouw), Tinne Peeters en An Eggerickx (Woonzorgsite Den Dumberg) en Saskia Depraetere (huisartsengroepspraktijk Hoeilaart), oorspronkelijk bedoeld om mondmaskers te maken voor het woonzorgcentrum.

Deze openbare facebookgroep wordt nu verruimd en ingeschakeld als platform om Hoeilanders die mondmaskers maken en Hoeilanders die er dringend nodig hebben, bij elkaar te brengen. Als lid van de groep kan je berichten en reacties plaatsen.

  • Mondmaskers op overschot?

Word lid van de facebookgroep Mondmaskers naaien voor Hoeilaart, wees solidair en maak het bekend.

  • Mondmaskers nodig?

Word lid van de facebookgroep Mondmaskers naaien voor Hoeilaart en bekijk wie er maskers aanbiedt. Maak contact met die persoon om verder af te spreken.

Respecteer de hygiënische richtlijnen bij afhaling. Hou voldoende afstand van elkaar en was je handen achteraf grondig. Was het gekregen masker alvorens het te gebruiken met wasmiddel: gedurende 30 minuten op 60 graden (eventueel samen met andere was) of 5 min in kokend water.

Mondmaskers maken

Kan je naaien en heb je wat tijd? Ga dan zeker aan de slag. Zelf een herbruikbaar mondmasker maken is relatief eenvoudig, enkel de plooitjes erin vouwen vergt enige handigheid. Ook de materialen zijn makkelijk te vinden.

Patronen en handleiding staan op www.maakjemondmasker.be. Ook richtlijnen voor het correcte en veilige gebruik van een mondmasker vind je op deze website.

Vertel het verder