Kasteel-gemeentehuis voorlopig beschermd als monument

Het kasteel in het Jan van Ruusbroecpark, sinds december 1919 gemeentehuis van Hoeilaart, is van grote architecturale, historische en artistieke waarde. Daarom wil de Vlaamse overheid het beschermen als monument. De voorlopige bescherming is sinds 21 februari een feit. Aan de definitieve bescherming gaat tot 29 april een openbaar onderzoek vooraf, waarbij iedereen opmerkingen of bezwaren kan kenbaar maken.

©Foto uit het album HOULAY van de familie de Man, nu in het bezit van de Koninklijke Heemkundige Kring Het Glazen Dorp - Foto nr. S-aa-387.5

Een unicum

In 1820 verwierf de adellijke familie de Man het voormalige kasteel van de heerlijkheid Ter Heyde. De kapel en de hoeve bleven bewaard, maar het kasteel zelf liet baron Jean de Man d’Attenrode, tevens parlementslid en burgemeester van Hoeilaart, vervangen door een nieuwbouw.

De opdracht ging naar de Antwerpse architect Joseph Claes die een kasteel ontwierp in een pittoresk-romantische vroege neogotische stijl, ook wel stukadoors- of troubadours-neogotiek genoemd. In 1858 werd de eerste steen gelegd. Het kasteel van Hoeilaart is een unicum in zijn oeuvre, dat bovendien uitzonderlijk gaaf bewaard is.

Het agentschap Onroerend Erfgoed beargumenteert de bescherming verder nog als volgt: “Het originele concept, de ruimteverdeling en zeer rijke interieurafwerking van het kasteel bleven bewaard, met inbegrip van vast en roerend meubilair. De zeer hoge mate van authenticiteit maakt van dit kasteel een uitzonderlijke en zeldzame getuige van de wooncultuur van de sociaal-maatschappelijke elites tijdens de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. Het gaaf bewaarde interieur vormt een totaalkunstwerk in neogotiek dat tot in het kleinste detail werd vormgegeven.”

Openbaar onderzoek

Nu het kasteel voorlopig beschermd is, organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Iedereen heeft de kans om van 30 maart tot 29 april 2019 opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Daarna beslist de Vlaamse overheid over een definitieve bescherming.

Iedereen kan het dossier inkijken:

Bezwaren en opmerkingen overmaken

Opmerkingen en bezwaren moeten schriftelijk overgemaakt worden:

  • per brief t.a.v. Gemeente Hoeilaart, dienst Omgeving, kasteelhoeve eerste verdieping, Jan van Ruusbroecpark z/n, 1560 Hoeilaart;
  • of per mail naar omgeving [at] hoeilaart.be.

Meer info:

Contact en openingsuren

Dienst Omgeving
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 71
E-mailadres: 
omgeving [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Best vooraf een afspraak maken om wachttijden te vermijden.

Alle openingsuren

Vertel het verder