Laat je registreren als orgaandonor

Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als je sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen jouw organen gebruikt worden om levens te redden. Spijtig genoeg is er momenteel in België een gebrek aan organen. Er zijn onvoldoende donoren om aan de vraag te voldoen. Nochtans, een mooier gebaar van solidariteit is er niet. Door een orgaandonatie zet men zijn eigen dood in voor het leven van anderen.

Als je in het bevolkingsregister bent ingeschreven (of minstens 6 maanden in het vreemdelingenregister), dan ben je automatisch een potentiële orgaandonor, tenzij je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd tijdens je leven of als naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaandonatie verzetten. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt.

Om er zeker van te zijn dat jouw wil als donor wordt gerespecteerd, kan je je keuze uitdrukkelijk laten registreren. Dat kan bij het gemeentebestuur van je woonplaats. De gemeente voegt de informatie toe aan het Rijksregister en stuurt een kennisgeving naar de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De medische diensten raadplegen het Rijksregister om na te gaan of de overledene donor is of niet.

In het kader van het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ zal de gemeente Hoeilaart op zondag 23 september van 10 tot 13 uur de dienst Burgerzaken openen om orgaandonoren te registreren. Breng hiervoor zeker je identiteitskaart mee. Meer dan 220 steden en gemeenten nemen deel aan deze actie.

 

Contact en openingsuren

Dienst Burgerzaken
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 50
E-mailadres: 
burgerzaken [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00 en van 16:00 tot 19:30
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Alle openingsuren

Vertel het verder