Mondmaskers voor Liberia, alle beetjes helpen

De oproep van de vzw LEEF uit Hoeilaart om zelfgemaakte mondmaskertjes te maken heeft tot dusver veertig voorbeelden opgeleverd. “Daar ben ik erg blij mee”, zegt Aletha Wallace van LEEF, “We gaan ze zo snel mogelijk naar Liberia opsturen.” Nieuwe voorbeelden en bijdragen in de verzendkosten blijven welkom.

Mondiale race

De basisgezondheidzorg in het West-Afrikaanse land is vergeleken met de relatieve luxe in België basaal. En de ziekenhuiszorg ook. “Want wat moet je, als onverwacht de elektriciteit uitvalt? Liberia telt vandaag 6  doden en 59 besmettingen, maar de pandemie zal mogelijk ook in Afrika niet lang op zich laten wachten. Ik zie als Belg met lede ogen aan dat mijn geboorteland Liberia niet kan meedoen in de mondiale race om de aanschaf van beademingsapparatuur. Nog los van het feit dat er amper verpleegkundigen zijn die zijn opgeleid om die apparatuur te bedienen,” zegt Aletha Wallace. Met haar vzw zet ze zich al jaren in om het vakonderwijs in Liberia vooruit te helpen. Met lokale steun, onder meer vanuit de gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) en andere donaties wordt de bouw voorbereid van een middelbare school in het naburige Johnsonville.

Voorkomen is beter

“Maar nu is er even prioriteit voor acute zorg. Preventie van besmetting door het coronavirus is vrijwel het enige wat we kunnen aanbevelen. Tot het moment waarop er een wereldwijd vaccinatieprogramma beschikbaar is, is voorkómen natuurlijk het beste. Vaak je handen wassen is voor veel Liberianen al een probleem, je hebt zeep nodig en water. Binnenblijven is voor veel mensen nog lastiger omdat veel Liberianen een inkomen bijeen moeten zien te scharrelen als verkoper op bijvoorbeeld een markt of door het verrichten van kleine diensten.

Ziekenhuispersoneel

Aletha: “Het is nu echt nodig om ook de helden in de zorg ginds te beschermen. Liberiaanse gezondheidswerkers lopen door de aard van hun werk de meeste risico’s om besmet te worden en vergroten dan tevens de kans om besmettingen door te geven. Vandaar dat we mondmaskertjes gaan opsturen. Die kunnen ter plaatse worden nagemaakt, werkkracht, katoen en naaigaren is overal wel aanwezig. Een goed praktijkvoorbeeld erbij biedt dan inspiratie.”

Donaties

De mondmaskertjes worden opgestuurd naar het  nationale John F. Kennedy Medical Center in Sinkor Monrovia vlakbij de luchthaven van de Liberiaanse hoofdstad. Daar kunnen ze uitgedeeld worden aan naaisters. Wie voor de verzendkosten een donatie wil doen gebruikt daarvoor best het banknummer van Leraars Zonder Grenzen (BE48 5230 8027 2427 en vermeldt "Gift LEEF-Liberia"). Schenkers krijgen dan voor bedragen vanaf €40 volgend jaar een fiscaal attest.

Emmers

Als er geld overblijft zal dat worden doorgestort naar het ziekenhuis om er ter plaatse ontsmettingsmiddel van te kunnen kopen. Aletha Wallace: “Ze gebruiken er javel gemengd met water en detol in emmers. Die emmers worden buiten het ziekenhuis op strategische plaatsen neergezet zodat mensen daar hun handen kunnen wassen. Een eenvoudige techniek die ook werd toegepast tijdens de recente ebolacrisis. De foto met de blauwe en roze emmers is in Sierra Leone gemaakt.”

 

Vertel het verder