Nieuwe premie 'Kernwinkelgebied'

De handelsactiviteit aanzwengelen en het dorpscentrum meer uitstraling geven: dat zijn twee prioriteiten van het Hoeilaartse gemeentebestuur. De starterspremie en de grondige opknapbeurt van het Gemeenteplein hebben alvast voor resultaten gezorgd. Met de premie ‘Kernwinkelgebied’ wordt, met de steun van de Vlaamse Overheid, een nieuwe stap in de goede richting gezet.

Het gemeentebestuur wil met de premie 'Kernwinkelgebied' de handelszaken uit de wijken naar het centrum halen en eigenaars stimuleren om hun panden in het centrum als handelszaak in te richten of te verbeteren.

Concreet kan de nieuwe premie van 1 januari 2018 tot en met 30 augustus 2019 aangevraagd worden door eigenaars van een pand in het kernwinkelgebied van Hoeilaart voor:

  • de gevelrenovatie van het handelspand;
  • aanpassingswerken voor wonen of werken boven of achter de winkel;
  • de verhuis van een handelszaak naar het kernwinkelgebied;
  • aanpassingswerken om van een of meerdere panden in het kernwinkelgebied een geschikte handelszaak te maken.

De voornaamste voorwaarden zijn dat het pand waarvoor de premie aangevraagd wordt, gelegen is in het kernwinkelgebied van Hoeilaart (=aangeduid met witte borduren op kaartje) ouder is dan 5 jaar en bedoeld is voor een KMO-zaak. Callshops, nachtwinkels, automatenshops, goktenten, sexshops, peepshows, dancings, lunaparken, privéclubs, erotische massagesalons, financiële en verzekeringsinstellingen, immo-, interim- en andere kantoren, vrije of intellectueel dienstverlenende beroepen, winkels met activiteiten van telefonie en/of internet komen niet in aanmerking.

De premie bedraagt maximaal 75 procent van de aanvaarde offertebedragen (exclusief btw), met een maximum van 15.000 euro per dossier, waarvan:

  • maximaal 3750 euro van het totale premiebedrag voor gevelrenovatie van een handelspand;
  • maximaal 3750 euro van het totale premiebedrag ter ondersteuning van de aanpassingswerken voor wonen of werken boven of achter winkels;
  • maximaal 3750 euro van het totale premiebedrag voor de verhuis van een handelszaak van buiten naar binnen het kernwinkelgebied van Hoeilaart;
  • maximaal 3750 euro van het totale premiebedrag ter ondersteuning van de aanpassingswerken om van een of meerdere panden een geschikte handelszaak te maken.

De helft van het premiebedrag kan de gemeente terugvorderen van de Vlaamse Overheid, Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Vanaf 1 januari 2018 zal de premie aangevraagd kunnen worden op deze website. Uiterlijk op vrijdag 30 augustus 2019 dienen de laatste aanvragen ingediend te worden.

Voor het volledige reglement: klik hier. Kaartje van het kernwinkelgebied (bijlage bij art 2, §4): klik hier.

Contact en openingsuren

Dienst Lokale Economie
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 57
E-mailadres: 
lokaleeconomie [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Op donderdag tussen 16 en 19.30 uur kan je op deze dienst ook terecht op afspraak.

Alle openingsuren

Vertel het verder