Noodhulp GROS voor Afganistan

De gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) trekt 750 euro uit voor noodhulp via Unicef aan kinderen in Afghanistan. De VN-kinderrechtenorganisatie deed eerder deze week een internationale oproep om aandacht voor kinderen in dit land waar al veertig jaar een oorlog woedt. Dagelijks worden er nu negen kinderen gedood of verminkt. In de afgelopen tien jaar ging het om 6.500 dodelijke slachtoffers en om 15.000 gewonde kinderen.

Ook ernstige ondervoeding wordt toegeschreven aan de langdurige oorlog en aan de voortdurend oplaaiende gevechten, aldus een woordvoerder van Unicef. 1 op 3 kinderen kan niet naar school.

Unicef roept op om kinderen te beschermen “in het meest dodelijke conflict ter wereld. Het niveau van geweld waar kinderen in Afghanistan dag in dag uit aan worden blootgesteld, is schokkend. Het feit dat dit al zoveel jaren gaande is, is een vreselijke aanklacht tegen de betrokken partijen. De internationale gemeenschap kan zich niet afwezig houden. Dit kan en mag nooit de norm zijn”, aldus de VN-organisatie in een persverklaring

"2019 was bijzonder dodelijk voor Afghaanse kinderen", zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. “Kinderen, hun families en gemeenschappen lijden elke dag aan de vreselijke gevolgen van conflicten.”

Afghanistan kampt ook met natuurrampen, zoals met de gevolgen van ernstige droogte in 2018 en van overstromingen die eerder dit jaar een kwart miljoen burgers trof. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. “De veerkracht en standvastigheid van het Afghaanse volk is buitengewoon. Hun vermogen om terug te stuiteren, te dromen, te innoveren, te vieren, tegen sociale normen te duwen en goodwill te tonen, blijft een constante motivatie”, aldus Unicef.

Contact en openingsuren

Dienst Vrije Tijd
Gemeenteplein 39
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 657 05 04
E-mailadres: 
vrijetijd [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt ten stelligste aangeraden.

Alle openingsuren

Vertel het verder