Verkeersmaatregelen tijdens het Druivenfestival

Dit weekend is het weer zover! Heel Hoeilaart viert feest en geniet van het Druivenfestival! Dat brengt ook een aantal noodzakelijke verkeersmaatregelen met zich mee.

Vrijdag 17 september, 6-14 uur

Aangezien het plein zelf volledig ingenomen wordt door de kermis, is voor de vrijdagmarkt vanaf 6 uur ’s morgens een parkeer- en verkeersverbod van kracht op het Gemeenteplein aan de kant van de pastorie en de Wereldwinkel.

Van vrijdag 17 september, 18 uur, tot maandag 20 september, 24 uur

Volgende straten worden afgesloten voor het verkeer, en parkeren en stilstaan zijn er verboden:

Gemeenteplein, M. Félicéstraat, J. Denayerstraat (tussen Gemeenteplein en Felix Sohieparking), W. Eggerickxstraat, H. Caronstraat, J.B. Charlierlaan (tussen gemeentevijver en Kasteelstraat), A. Biesmanslaan (tussen gemeentevijver en Koldamstraat).

Uitzonderingen

 • Tot zaterdag 18 september, 18 uur, blijft de ondergrondse parking van de Delhaize vanuit de Koldamstraat bereikbaar over één rijvak van de A. Biesmanslaan.
 • De handelaars in de J.B. Charlierlaan blijven met de wagen bereikbaar.

Extra

 • Zaterdag 18 september, 18 uur, tot zondag 19 september, 1 uur. Een deel van de reclamestoet vertrekt zoals vorige jaren in de J.B. Charlierlaan; een ander deel van de reclamestoet en de Lichtstoet vertrekken dit jaar in de Kasteelstraat. Tijdens deze stoeten geldt er ook een verkeers-, parkeer- en stilstandverbod in volgende straten: V. Mertensstraat, Overijsesteenweg tot de Koedaalstraat, de volledige J. Denayerstraat, Koldamstraat en Kasteelstraat.
 • Maandag 20 september, 16-20 uur. Tijdens de Steegjesrace geldt er ook een verkeers-, parkeer- en stilstandverbod in volgende straten: Brusselsesteenweg (tussen centrum en J. Biesmansstraat), Groenendaalsesteenweg, Walter Vande Putstraat, Kerkstraat, J.B. Deridderstraat, Terheidestraat.
 • Op zondag 19 september, 8-17 uur. Tussen de J.B. Michielsstraat en het postkantoor wordt de J.B. Charlierlaan vrijgehouden voor de droomwagens en oldtimers van Cars and Dreams.

Volgende straten worden eenrichtingsstraten:

Kasteelstraat, Rode Kruisstraat en Baron de Man d’Attenrodestraat, in de richting park-Vlaanderveld.

Volgende straten worden ingericht als parking:

 • Rode Kruisstraat en Baron de Man d’Attenrodestraat: parkeren in visgraat wordt er toegelaten.
 • De A. Biesmanslaan wordt tussen de Koldamstraat en de Overijsesteenweg tot dinsdagmorgen 6 uur ingericht als parking (in visgraat). Inrit: ter hoogte van de Overijsesteenweg, uitrit: kruispunt Koldamstraat

 Omleiding rond het dorpscentrum

 • Verkeer Groenendaal-Overijse: J.B. Charlierlaan, Kasteelstraat, Baron de Man d’Attenrodestraat, Vlaanderveldlaan, C. Coppensstraat, A. Rowiesstraat, Waversesteenweg, P. Malustraat, R. Lauwersstraat, V. Marchandstraat. Het verkeer kan via La Hulpe omrijden.
 • Verkeer Overijse-Groenendaal: Overijsesteenweg, Victor Mertensstraat, J. Denayerstraat, J. Biesmanstraat, J. Delcordestraat, Groenendaalsesteenweg. In de Overijsesteenweg tussen ’t Lindekeplein en de A. Biesmanslaan wordt tweerichtingsverkeer toegelaten.
 • Verkeer uit Jezus-Eik: rijdt om via de E. Sohiestraat.

Voor de vlotte doorgang geldt langs al deze omleidingswegen een stilstand- en parkeerverbod.

Openbaar vervoer De Lijn

Van vrijdag 17 september, 18 uur, tot maandag 20 september rijden er geen bussen door het centrum van Hoeilaart.

Lijnen 343-345-504 - Vanuit en naar Jezus-Eik/Brussel

De bussen rijden rond het centrum via de Overijsesteenweg, de Victor Mertensstraat en de Jezus-Eiksesteenweg.
De bussen komende uit Maleizen bereiken de Overijsesteenweg via de J. Kumpsstraat en de Frans Verbeekstraat.
Tijdens de Lichtstoet, op zaterdag van 18 uur tot einde dienst, rijden de bussen via de Edgard Sohiestraat en vanuit de J. Kumpsstraat via Vlierbeekberg.

Lijnen 830 en 395

De lijnen 830 (Groenendaal-Zaventem) en 395 (Groenendaal-Leuven) rijden niet door naar Groenendaal. ’t Lindekeplein is hun eind- en vertrekpunt.
Tijdens de Lichtstoet, op zaterdag van 18 uur tot einde dienst, rijdt Lijn 830 niet verder dan halte Zavelenborre en lijn 395 niet verder dan halte Europalaan.

Nuttige tips

 • Hou de signalisatieborden in de gaten en respecteer de maatregelen!
 • Woont u langs de festivalstraten? En moet u tijdens het weekend met de wagen weg? Ga uw wagen dan tijdig elders parkeren.
 • Respecteer strikt het parkeerverbod.
 • Lees de berichten van De Lijn bij de halteplaatsen en op de bus, raadpleeg de routeplanner op www.delijn.be.

Vertel het verder