Project Seniorenteam

Hoeilaart heeft een Seniorenteam, een team van vrijwilligers die regelmatig op bezoek gaan bij alleenwonende 80-plussers. Het team is op zoek naar versterking. Nieuwe leden zijn welkom!

“De meeste 80-plussers in Hoeilaart stellen het goed”, zegt Jeanine. “De senioren die we bezoeken zijn over het algemeen nog zelfredzaam en omgeven door familie en buren. Alleen wonen is niet hetzelfde als je eenzaam voelen. Toch kunnen we met het team een verschil maken. Een bezoekje doorbreekt de sleur, zeker van degenen die niet meer mobiel zijn.”

Het team kwam er zes jaar geleden op initiatief van de Seniorenraad en het OCMW. Vanuit het OCMW stuurt Marc Vanthuyne de vrijwilligers aan. Hij komt regelmatig met Christa, Elise, Guy, Jeanine en Lieve samen om ervaringen uit te wisselen en hun de adressen van te bezoeken senioren te bezorgen. “Ik krijg de lijst van alleenwonende 80-plussers van de dienst Burgerzaken en schrijf die om de twee jaar aan met de vraag of ze bezoek van het team willen krijgen. De laatste brief dateert van januari 2018. Wie positief antwoordt, mag een bezoekje verwachten. Wie negatief antwoordt, wordt niet verder gestoord. Bij sommige mensen die niets laten weten, zullen we toch eens gaan aanbellen om zeker te zijn.”

“De laatste tijd zijn de mensen wantrouwiger geworden”, vult Lieve aan. “Wanneer we aanbellen worden we soms niet binnengelaten. We dragen nochtans de badge van het Seniorenteam maar dat volstaat dikwijls niet. Dat is spijtig, want zo krijgen we niet de gelegenheid om uit te leggen wat we eventueel voor hen zouden kunnen betekenen.”

De teamleden worden ook gecoacht op vlak van deontologie, discretie en het voeren van een goed gesprek. “Dat is bij de meeste mensen niet moeilijk”, zegt Elise. “Herinneringen, tv-programma’s, ... er is veel stof voor een goede babbel. Een pluspunt van ons bezoek is ook dat we de 80-plussers kunnen in contact brengen met de sociale dienst van het OCMW voor thuishulp of andere ondersteuning, wanneer daar nood aan is.”

Interesse om lid te worden van het Seniorenteam? Of interesse om bezoek te krijgen? Neem contact op met Marc Vanthuyne, OCMW-deskundige Zorg en Senioren, tel. 02 658 09 91, marc.vanthuyne@ocmw.hoeilaart.be.

 

Contact en openingsuren

Thuiszorg
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 09 91
E-mailadres: 
thuiszorg [at] ocmw.hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9:00 tot 12:00
Morgen open van 9:00 tot 12:00
Alle openingsuren

Vertel het verder