Sneltesten en zelftesten op corona

29-12-2020 - Er is een toenemend aanbod van sneltesten en zelftesten op corona. Wat mag je ervan verwachten? En hoe betrouwbaar zijn ze? 

Coronasneltesten

De klassieke “PCR-test” is de meest betrouwbare test om personen te testen op COVID-19, maar er is ook een toenemend aanbod van sneltesten. Voor wie sneltesten geschikt zijn, staat duidelijk beschreven in de officiële testprocedure op de website van Sciensano.

Elk gebruik van sneltesten buiten deze officiële teststrategie wordt afgeraden. Belangrijk is dat sneltesten momenteel nog af te raden zijn bij mensen die geen symptomen hebben. Het is nog te onduidelijk hoe betrouwbaar ze dan zijn. Daarom kan het resultaat van een sneltest ook nooit quarantainemaatregelen opheffen als er een verhoogd risico is op een besmetting. Meer informatie over wat je van sneltesten kan verwachten, hoe betrouwbaar ze zijn en welke risico’s ze inhouden, kan je ook vinden op de website van Zorg en Gezondheid.

Coronazelftesten

De resultaten van zelftesten die te koop worden aangeboden, zijn niet heel betrouwbaar. Er circuleren op internet ook namaaktesten. Deze testen zijn niet verboden, maar worden ten stelligste afgeraden. Informeer je dus goed vooraleer je een zelftest overweegt!

Meer algemene overwegingen bij het nut en de risico’s van zelftesten en screenen op eigen initiatief vind je op de website over bevolkingsonderzoek.

Meer informatie over coronazelftesten kan je ook vinden op de website van het Federaal Agentschap Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.

Ben je bezorgd over je gezondheid (of over symptomen), vraag dan steeds eerst advies aan je huisarts!

Vertel het verder