Uitslag en recepten van de kaastaartenwedstrijd

13.09.2021 - Een week voor het Druivenfestival bracht de kaastaartenwedstrijd de Hoeilanders al in feeststemming. Uit de zeven authentieke kaastaarten en vijf creatieve kaastaarten die aan de wedstrijd deelnamen, selecteerde de jury volgende winnaars.

Winnaars authentieke kaastaart:
1.Tom Lauwers, 2. Nadine Desmaels, 3. Yano De Laet.

Winnaars creatieve kaastaart:
1. Julie Bollue, 2. De Berken, 3. Joke Foubert.

Klik hier voor de foto's.

Recept van Tom Lauwers, winnaar ‘authentieke kaastaart’

Deeg

  • 300 gr bloem
  • 120 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 el suiker
  • 1 ei
  • 14 gr gedroogde gist
  • 5cl melk
  • Wat zout

Beslag

  • 500 gr volle plattekaas
  • 4 eieren
  • 125 gr suiker
  • 125 gr amandelpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el. Mais zetmeel
  • 4ml amandelaroma

Compote

  • 2 appels
  • 150 gr witte druiven ontpit
  • Agavesiroop
  • Citroensap
  • Klein snuifje zout

Recept van Julie Bollue, winnaar creatieve kaastaart: speculaas-cheesecake

Ingrediënten

  • 300 gr speculaas koekjes
  • 85g gesmolten roomboter
  • 300 gr roomkaas
  • 350 gr speculaaspasta
  • 80 gr poedersuiker
  • 500 ml koude room

Stap 1

  • 30 gr speculaas fijnmalen en 3 eetlepels opzij houden voor de afwerking.
  • De fijngemalen speculaas mengen met de gesmolten boter.
  • Over de bodem van een springvorm van 20-26 cm verdelen en goed aanduwen met een lepel.
  • Goed laten afkoelen in de frigo.

Stap 2

  • 300 gr roomkaas en 30 gr speculaaspasta goed loskloppen
  • 80 gr poedersuiker toevoegen en een snuifje zout. Goed loskloppen
  • 500 ml koude room stijf kloppen.
  • De slagroom door de roomkaasvulling spatelen.
  • Het geheel op de speculaasbodem scheppen en de bovenkant mooi glad strijken.
  • Een nachtje in de frigo bewaren.

Stap 3

  • Snij de zijkanten van de taart los en verwijder de vorm.
  • Verwarm de resterende speculaaspasta lichtjes en roer glad. Het mag niet warm zijn maar wel vloeibaar.
  • Maak drips langs de zijkant van de taart. De rest verdelen over het midden van de taart en voorzichtig glas strijken.
  • Strooi de overgehouden speculaaskruimels over het randje en leg 2 koekjes bovenop de taart.

 

Vertel het verder