Vaccinatiecentrum Markthal verduidelijkt

De infolijn van ons vaccinatiecentrum krijgt heel wat vragen. Hieronder een antwoord op de meest voorkomende bekommernissen.

65-plussers

Er ontstond enige onduidelijkheid over het feit dat partners van uitgenodigde 65-plussers zich samen met hun partner kunnen laten vaccineren. Dit klopt niet! Enkel wanneer beide partners al een uitnodiging kregen, kan je aan het vaccinatiecentrum vragen om op hetzelfde moment ingepland te worden. Neem hiervoor contact op met de infolijn (02 713 87 10). Medewerkers van het vaccinatiecentrum bekijken dan of het mogelijk is om beide partners samen in te plannen.

Nog geen uitnodiging ontvangen? Geen paniek, iedereen wordt uitgenodigd. De overheid is nog steeds bezig met het versturen van uitnodigingen voor 65-plussers.

2 prikken, 2 afspraken

Voor een volledige bescherming tegen corona heb je 2 vaccinaties nodig. Bij je uitnodiging voor de eerste prik krijg je meteen ook een afspraak voor de tweede inenting. Zorg er dus voor dat je je ook vrij houdt voor dat tweede vaccinatiemoment.

Hoeveel tijd er zit tussen de eerste en de tweede dosis, hangt af van het type vaccin. Voor de vaccins van Pfizer en Moderna is dat momenteel 5 weken, voor het vaccin van AstraZeneca 12 weken.

Kan ik op een reservelijst worden gezet?

Momenteel niet. De overheid bezorgt ons reservelijsten die we moeten volgen.

Binnenkort zal je je wel online kunnen inschrijven op een elektronische reservelijst voor vaccinatie in het centrum in je buurt en zelf kunnen aangeven op welke momenten je beschikbaar bent om snel te worden opgeroepen. Wanneer een vaccinatiecentrum dan kandidaten nodig heeft om vrijgekomen vaccinatieplaatsen in te vullen, zal het centrum via de elektronische reservelijst van Qvax automatisch de burgers met hoogste prioriteiten (bijvoorbeeld de oudste) kunnen oproepen die hebben aangegeven dan beschikbaar te zijn. Dit zal via sms en e-mail gebeuren. Je moet dan zo snel mogelijk bevestigen of je al dan niet de vrijgekomen plaats kan innemen en je je meteen naar het vaccinatiecentrum kan begeven.

In Vlaanderen zal deze software eerst uitvoerig getest worden met de vaccinatiecentra van Deinze en Roeselare voordat deze ter beschikking wordt gesteld aan de andere vaccinatiecentra. Wanneer deze centra van oordeel zijn dat deze nieuwe tool een voldoende positieve gebruikerservaring heeft en een meerwaarde is voor de vaccinatiecentra, dan zullen andere vaccinatiecentra de kans krijgen om er vanaf de tweede week van de paasvakantie ook gebruik van te maken.

Tot nader order maken we hier dus nog geen gebruik van en kan je je momenteel niet op een reservelijst zetten.

Risicopatiënten

Vanaf donderdag 8 april kan iedereen tussen 18 en 64 jaar nakijken of hij of zij op de lijst met risicopatiënten staat. De lijsten zullen opgemaakt worden aan de hand van de gegevens van de ziekenfondsen en de huisartsen. Mensen op deze lijst zullen gevaccineerd worden nadat de 65-plussers gevaccineerd zijn. Wil je nagaan of jij op de lijst staat? Surf dan naar www.myhealthviewer.be.
Je kan ook vragen aan je ziekenfonds of apotheker om dit voor jou te checken. De lijsten zullen tot 15 april nog dagelijks bijgewerkt worden. Indien je dan nog niet op de lijst staat en je komt er toch in aanmerking voor, dan kan je je huisarts bellen vanaf 15 april.

Meertalige informatie 

Ben je op zoek naar realtime informatie over de coronamaatregelen en de vaccinatiecampagne in een vreemde taal? De Crisis Information Translated-app is gelanceerd en hier downloadbaar. De app wordt weergegeven in de standaardtaal van de smartphone waarop je hem downloadt. 

Infolijn vaccinatiecentrum Markthal (Overijse): 02 713 87 10

Vertel het verder