Week van de Fair Trade

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. 

Wat is fair traide?

Fair trade of eerlijke handel is een handelssysteem dat benadeelde producenten, meestal uit het Zuiden, de kans geeft op duurzame ontwikkeling. Dankzij eerlijke handel kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen voor zichzelf en voor hun familie.

Sinds 3 april 2011 mag Hoeilaart zich een FairTradeGemeente noemen. FairTradeGemeente is een keurlabel, een eretitel die aangeeft dat een gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook actief willen toe bijdragen.

GROS zet Hoeilaart, FairTrade Gemeente in de kijker met leuke placemat

Je kent het fairtradekeurmerk wellicht al van koffie, suiker, thee, fruitsappen, wijnen of chocolade. Er komen steeds meer kwaliteitsproducten bij die eerlijke wereldhandel bevorderen. Niet alleen de Wereldwinkel op het Gemeenteplein maar ook heel wat andere Hoeilaartse handelaars verkopen producten die geteeld, gemaakt en verhandeld zijn zonder de mensenrechten geweld aan te doen en met aandacht voor eerlijke handel en duurzame ontwikkeling.

De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) heeft de opdracht om de inwoners van Hoeilaart daarover te blijven sensibiliseren. Dat gebeurt dus ook door bekendheid te geven aan het fairtradekeurmerk en door lokale handelszaken te belonen als ze je faire producten aanbieden. Daarom zet GROS Hoeilaaart, FaridTradie Gemeente in de kijker met leuke placemats. Wanneer je in Hoeilaart uit eten gaat, bestaat dus de kans dat deze vrolijke placemats op de tafel liggen. Dat wijst erop dat er in de eetgelegenheid waar je bent, meerdere fairtradeproducten of -ingrediënten op de menukaart staan.

De placemat staat boordevol lokale wetenwaardigheden en ook wel wat toeristische promotie. Speciaal getekend door René Leisink in opdracht van de GROS, om jou en je tafelgenoten ervan te overtuigen dat je met fairtradeproducten goed bezig bent en dat er in onze gemeente heel wat te beleven valt.

Horecazaken, B&B’s, privéfeestjes of verenigingen kunnen gratis gebruik maken van de placemats als ze minstens twee fairtradeproducten gebruiken. Te bestellen via hoeilaartfairtrade@gmail.com (zo lang de voorraad strekt).

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart