Week van de Valpreventie (19-25 april 2021)

Vallen is een veel voorkomend probleem onder senioren. Daarom organiseren het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en het Vlaams Instituut Gezond Leven, een jaarlijkse campagneweek die val- en fractuurpreventie in de kijker zet. In deze tiende editie worden de vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd om te strijden voor de titel van ‘Beste valpreventieprovincie van het jaar’.

Veel voorkomend probleem

Ongeveer één op drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val. Van de thuiswonende ouderen valt 33 % jaarlijks en onder de oudere personen wonend in een woonzorgcentrum komt jaarlijks meer dan 50 % minstens één keer ten val.
Een val kan ernstige gevolgen hebben op diverse vlakken. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld kneuzingen, breuken en verstuikingen. Op psychologisch en sociaal vlak brengt een val soms valangst en sociale isolatie teweeg, en ook de gevolgen op financieel vlak zijn niet te onderschatten door een toename van de zorgkosten. Hoewel vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt.

Help Vlaams-Brabant aan de titel!

De jaarlijkse Week van de Valpreventie heeft als doel ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg-en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en beter te informeren over val- en fractuurpreventie.

Dit jaar gebeurt dat in de vorm van een wedstrijd, waarbij vier opdrachten uitgevoerd moeten worden. Iedereen kan meedoen, als particulier of in naam van je organisatie. Registreer je voor 16 april 2021 op www.valpreventie.be/week-van-de-valpreventie. Zo kan je onze provincie mee aan de titel helpen.

De opdrachten

De Week start op 19 april met de eerste opdracht. Die zal focussen op de belangrijke valrisicofactoren: verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit. De beste remedie om valpartijen te voorkomen is lichaamsbeweging! Regelmatig bewegen heeft bovendien nog tal van andere voordelen: versterking van het immuunsysteem, verminderen van stress, behouden of bekomen van een gezond lichaamsgewicht, en een verminderd risico op diabetes, hoge bloeddruk en hartproblemen.

De tweede opdracht dien je uiterlijk op 20 april, 19 uur, uit te voeren. Ze heeft te maken met gezonde voeding. Gezonde voeding is belangrijk om je spieren en beenderen sterk te houden en zo je valrisico te verminderen. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zijn belangrijk voor stevige botten en een goede werking van de spieren en voor het verminderen van letsels ten gevolge van een valincident.

Een derde opdracht (deadline 21 april, 19 uur) focust op de risico’s van een onveilige omgeving. Veilige oversteekplaatsen, goed aangelegde en onderhouden wandel- en fietspaden, voldoende rustbanken … kunnen ervoor zorgen dat ouderen minder vallen en meer buiten komen en bewegen.

De vierde opdracht (deadline 22 april, 19 uur) gaat over het dragen van on(aan)gepast schoeisel. Slecht schoeisel (bijvoorbeeld met gladde zool, teenslippers) heeft namelijk een invloed op het evenwicht en verhoogt het risico op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op kousen (zelfs op antislipkousen) of op blote voeten lopen, verhoogt het valrisico. Draag dus altijd (zowel binnen als buiten) goed schoeisel. Veilig schoeisel omsluit de voet, heeft de juiste maat, een stevige hielkap, geen hak, een stevige zool en een sluitingsmechanisme.

Meer info: www.valpreventie.be

Contact en openingsuren

Dienst Vrije Tijd
Gemeenteplein 39
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 657 05 04
E-mailadres: 
vrijetijd [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9:00 tot 12:00
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt ten stelligste aangeraden.

Alle openingsuren

Vertel het verder