Zomerbar tijdens vrijdagmarkt wordt 100 % fairtrade

Op het Gemeenteplein zorgen verenigingen voor de uitbating van een gezellige Zomerbar. Tijdens drie vrijdagmarkten, op 25 juni, 30 juli en 27 augustus, wordt het terras tussen 10 en 14 uur volledig omgetoverd tot fairtradeterras met muziek, drankjes en faire versnaperingen!

Mensenrechten

Organisaties die lid zijn van de GROS zorgen tijdens die marktdagen voor de bediening en voor ambiance. Ze presenteren naast consumpties ook een faire boodschap. “Sommige mensen bejegenen ons nog als liefdadigheidsinstellingen. We willen evenwel geen aalmoes, maar aandacht en actie - we komen op voor gelijke rechten, hier en in het Zuiden. De organisaties die deel uitmaken van de GROS zijn daarom veeleer mensenrechtenorganisaties”, aldus de GROS. Alle producten die deze vrijdagen vanuit Den Ottobus worden aangeboden dragen het officiële fairtradekeurmerk.

Het goede voorbeeld

 “We willen met ons terras het goede voorbeeld geven aan andere verenigingen en ook aan de horeca. De prijslijst is dezelfde als die die wordt gehanteerd op de andere terrasdagen en in de horeca op het Gemeenteplein. De GROS ziet graag dat er ook bij die uitgaansgelegenheden eerlijke koffie, thee en faire drankjes worden geschonken." De eventuele winst zal door de GROS worden verdeeld onder de ngo’s waar de vrijwilligers zich voor inzetten. Dat zijn de Hoeilaartse afdelingen van Broederlijk Delen (die hiervoor samenwerkt met de Pastorale Zone), de Martin De Kegel vzw, 11.11.11, Viva Salud en LEEF-foundation en ook van de Oxfam-Wereldwinkel.

Fairtradegemeente

Eerlijke handel zou de norm moeten zijn bij consumentenaankopen en in het zakenverkeer. Met het predicaat ‘fairtradegemeente’ heeft Hoeilaart een reputatie hoog te houden. De gemeente trekt 0,7 % van haar uitgaven uit voor duurzame ontwikkeling en voor onze relatie met het Zuiden. Op dat gebied is Hoeilaart een zeldzame witte raaf in ons land. Via de GROS ontvangen de deelnemende ngo’s een bijdrage om hun sensibiliseringswerk mogelijk te maken.

Fatsoenlijk inkomen

Hoeilaart heeft een rijk gevarieerd aantal organisaties die actief zijn in en voor het Zuiden. De Wereldwinkel zal op de drie vrijdagen in de Zomerbar zorgen voor het fairtradeaanbod, dat behalve uit zuivere koffie en thee ook bestaat uit faire bieren, fruitsappen, wijnen, cava en knabbels. “Als het fairtradelogo op een product staat dan weet je als consument dat de ondernemer en de arbeider die het hebben geproduceerd een fatsoenlijk inkomen krijgen en dat er onder veilige omstandigheden kan worden gewerkt. Voor ons rijke land klinkt dat een vanzelfsprekende norm, maar niet voor miljoenen wereldburgers die soms maar van een of twee euro per dag moeten leven, of onder onveilige omstandigheden hun werk moeten doen.”

 

Vertel het verder