Zuinig met water!

De laatste tijd was er in Hoeilaart hier en daar onvoldoende druk op het kraantjeswater. Dat heeft zowel te maken met het droge weer, als met de coronamaatregelen en met infrastructuurproblemen bij De Watergroep.

De situatie

Door de uitzonderlijke droogte en hoge temperaturen van de voorbije weken wordt De Watergroep geconfronteerd met een recordwaterverbruik. Daar bovenop komen ook onze gewijzigde activiteits- en verbruikspatronen als gevolg van de coronamaatregelen, en infrastructuurproblemen bij De Watergroep zelf. Dat alles zorgt ervoor dat de watervoorziening in onze regio tegen de grenzen van haar capaciteit aanzit.

Op de homepage van www.dewatergroep.be kan je (helemaal onderaan) onder 'Ontdek hier alles over jouw gemeente' de situatie volgen. Met vragen kan je terecht op het nummer 02 687 51 56.

Verbod op waterverbruik voor niet-essentiële toepassingen

De Watergroep blijft de situatie op de voet volgen en vraagt om spaarzaam met drinkwater om te gaan. De provinciegouverneur heeft een verbod afgekondigd op waterverbruik voor niet-essentiële toepassingen. Tot nader order is het onder meer verboden om tuinen te sproeien, voertuigen, opritten en terrassen af te spuiten, en zwembaden en plonsbaden van meer dan 100 liter te vullen. Klik hier voor het volledige besluit van de gouverneur. Op 30 mei 2020 werd het captatieverbod van 20 mei 2020 uitgebreid. Klik hier voor deze uitbreiding.

Ook voor de brandweer is het belangrijk dat we zuinig zijn met water: zij moeten immers over voldoende leidingwater kunnen beschikken als er ergens een brand zou uitbreken.

Waterbesparende tips tijdens de zomermaanden

Op de website van De Watergroep vind je tips om in droge periodes zuiniger met drinkwater om te gaan. We sommen er hier een aantal op.

  • Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht
  • Sproei de tuin met regenwater.
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
  • Begiet je bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en de planten verschroeien.
  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen.
  • En met zuinige sproeikoppen, zelfs vijf keer.
  • Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je 's ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

Vertel het verder