Ratten weghouden


Ratten veroorzaken materiële schade en verspreiden ziekten. Iedereen die een terrein of gebouw bezit, huurt of gebruikt is wettelijk verplicht om ratten te vermijden en te bestrijden. (KB van 19 december 1987).

Hoe voorkomen?

Ratten bij je thuis? De reflex is dan om rattenvergif te leggen. Maar beter nog is een rattenplaag voorkomen door ervoor te zorgen dat je tuin en woning niet aantrekkelijk zijn voor ratten.

  • Voedsel in huis lokt ratten. Sluit daarom voedselvoorraden goed af.
  • Laat geen etensresten rondslingeren.
  • Verzamel huishoudelijk afval in afgesloten vuilnisbakken.
  • Voeder kippen of andere huisdieren ’s morgens en doe dat beperkt zodat de rat ’s nachts geen eten meer vindt. Voeder niet meer dan nodig!
  • Stapel verpakte veevoeders en ander materiaal los van de muren en de grond.
  • Leg geen gekookte etensresten op de composthoop.
  • Ruim mogelijke schuilmogelijkheden op (houtopslag, rommel,…). Zorg voor een opgeruimde en propere omgeving in en rond de woning.
  • Zorg er ook voor dat ratten je huis niet binnen geraken. Dicht openingen en spleten die als ingang kunnen dienen.
 

Hoe bestrijden?

Ratten op het openbaar domein? Contacteer de milieudienst: milieudienst@hoeilaart.be,
tel. 02 658 28 75.

Ratten langs de IJse of riolen? Meld dit bij de provincie Vlaams-Brabant: meldpuntratten@vlaamsbrabant.be, www.vlaamsbrabant.be/meldpuntratten,
tel. 016 26 77 90.

Ratten in of op je eigendom? Doe zelf het nodige. In de handel vind je vallen, klemmen en giftig lokaas.

Vallen en klemmen bestaan in vele soorten. Bevuil de klem niet met mensengeur. Wrijf je handen in met aarde of draag handschoenen. Plaats de vallen en klemmen zo dicht mogelijk bij de rattenhaarden en op duidelijke (loop)sporen.

Wanneer vallen en klemmen geen resultaat opleveren, kan je met giftige lokazen werken: rodenticiden op basis van antibloedstollingsmiddelen. Die vind je in de handel. Hou er rekening mee dat het dier pas enkele dagen na opname zal sterven want dit gif is traagwerkend. Een bruine rat is intelligent en schuchter en heeft een aangeboren vrees voor nieuwe objecten. Het kan dus een tijdje duren alvorens ze het lokaas opneemt.
Leg het lokaas altijd op een onbereikbare plaats voor kinderen of voor andere dieren. Een afdoend middel is het lokaas in een afgesloten rattenlokaasbak leggen. Kijk regelmatig na of het lokaas aangeraakt wordt; blijf aanbieden tot de opname stopt.
Zolang de voorraad strekt, kan je bij de gemeentelijke technische dienst nog een beperkt aantal zakjes rattengif krijgen. De bedeling is gratis maar wordt geregistreerd.

Meer info?

Milieudienst

02 658 28 75

Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
Een afspraak maken wordt aangeraden.

Alle openingsuren