Natuurgebied Ten Trappen wordt uitgebreid

​In de gemeenten Hoeilaart en Overijse loopt het landinrichtingsplan IJsevallei. Het doel van dit project is het inrichten van de open ruimte met een meerwaarde voor mens en natuur.

Langs de E411 ter hoogte van de Joseph Kumpsstraat bevindt zich het natuurgebied Ten Trappen. Binnen het landinrichtingsproject is wordt dit gebied uitgebreid. De Vlaamse Landmaatschappij  (VLM) heeft een deel van de gronden gekocht en hiervoor plannen opgemaakt.

In het gebied bevinden zich verschillende vijvers, vroegere viskweekvijvers. De grote vijver zal ecologisch worden ingericht door het slib en oeverbeschoeiing te verwijderen. Er zullen ook schuine oevers worden gemaakt om fauna en flora meer kansen te geven. Ook zullen de bomen rondom de vijver worden gekapt om bladinval en slibvorming te vermijden.

De meest noordelijke vijvers, laten ze verlanden zodat hier moerasbossen ontstaan. Een vijver is een kunstmatig onderhouden biotoop, wanneer je het slib niet verwijdert, zal dit pakket altijd dikker worden en krijg je een verlande, natte situatie tot uiteindelijk een moerasbos. Deze is ecologisch heel waardevol. ​

Natuurgebied Ten Trappen
bron: VLM

De IJse kronkelt door dit gebied. Om wandelaars toegang te geven tot het uitgebreide natuurgebied zullen er drie bruggen en onverharde bospaden worden aangelegd.

Natuurgebied Ten Trappen
bron: VLM

Aan de Molenstraat zal een ontmoetingspunt worden voorzien. Als wandelaar kan je vogels spotten aan de vogelkijkwand of uitkijken over het gebied op een uitkijkpunt.
Voor dit project is de vergunningsaanvraag lopende. Na het verkrijgen van de vergunning kunnen de werken starten. 

Surf naar de website van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor meer info over het landinrichtingsplan IJsevallei.

Meer info?

Klimaatdienst

02 894 95 31

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 894 95 31
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart