Gebruik van het openbaar domein, belasting

Het openbaar domein is de gemeenschappelijke ruimte, die niet in privébezit is maar waarvoor 'de gemeenschap' (overheid) verantwoordelijk is: voetpaden, straten, pleinen, plantsoenen, parkeerplaatsen, ... Het kan gebeuren dat je dat openbaar domein nodig hebt:

  • voor bouwwerken of afbraakwerken, om te laden en te lossen, te verhuizen, … Dan moet je daarvoor bij de gemeente een vergunning aanvragen. In deze gevallen dien je geen belasting te betalen.
  • voor een commerciële activiteit (vrijdagmarkt, Druivenfestival, kermis, circus, winkelkraam, ...).  In deze gevallen dien je de toestemming te vragen én een belasting te betalen. Klik hier voor de verschillende formulieren om toestemming te vragen, de specifieke belastingtarieven en andere informatie. Het volledige belastingreglement vind je alvast hier.

Contact en openingsuren

Financiële dienst
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 60
E-mailadres: 
financien [at] hoeilaart.be
Alle diensten van gemeente en OCMW werken tot en met 5 april achter gesloten deuren. Ze blijven telefonisch en per e-mail bereikbaar. Je kan op afspraak enkel terecht bij de dienst Burgerzaken (tel. 02 658 28 50) en het Sociaal Huis (tel. 02 658 28 68).