Gratis vrijwilligersverzekering

Wat?

In het Hoeilaartse gemeenschapsleven zijn vele vrijwilligers actief. Organisaties met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een vzw) en feitelijke verenigingen die behoren tot een koepel of federatie (zoals de Scouts, de Gezinsbond, Davidsfonds, ERCHoeilaart, Tennisclub De Jonge Wingerd, ...) zijn verplicht om voor hun vrijwilligers een verzekering af te sluiten voor de ongevallen die ze kunnen veroorzaken. Maar vrijwilligers die actief zijn in een gewone feitelijke vereniging, los van een koepel, al dan niet met vaste medewerkers, zijn persoonlijk aansprakelijk. Om deze mensen te beschermen en te voorkomen dat zij moeten opdraaien voor de financiële gevolgen van hun engagement, biedt het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk een gratis verzekering aan.

Deze collectieve verzekering is vooral interessant voor occasionele of tijdelijke initiatieven. Het gaat om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand. Een organisatie kan maximum 100 mandagen gratis laten verzekeren. Eén vrijwilligersdag staat voor een verzekering van één vrijwilliger. Een mandag is opgebruikt van zodra een vrijwilliger aan de slag gaat, ook al is het maar voor een uurtje.

Vrijwilligers die zich inzetten bij activiteiten van de gemeente Hoeilaart en/of van de Hoeilaartse adviesraden, worden verzekerd via de gemeente. De gemeente voorziet een verzekering 'burgerlijke aansprakelijkheid van de organisatie en de vrijwilliger' met onder andere rechtsbijstand, en een verzekering 'lichamelijke schade' voor de vrijwilliger.

Hoe aanvragen?

(*) Tot 31 december 2017 werd de verzekering gratis aangeboden door de provincie. Vermits de provincies vanaf 2018 niet langer bevoegd zijn voor de persoonsgebonden bevoegdheden, zoals Cultuur, Jeugd, Welzijn en Sport, is het aanbieden van de gratis vrijwilligersverzekering overgaan naar het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Contact en openingsuren

Dienst Vrije Tijd
Gemeenteplein 39
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 657 05 04
E-mailadres: 
vrijetijd [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00
Morgen open van 8:15 tot 12:00
Alle openingsuren