Gratis vrijwilligersverzekering

Wat?

In het Hoeilaartse gemeenschapsleven zijn vele vrijwilligers actief. Organisaties met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een vzw) en feitelijke verenigingen die behoren tot een koepel of federatie (zoals de Scouts, de Gezinsbond, Davidsfonds, ERCHoeilaart, Tennisclub De Jonge Wingerd, ...) zijn verplicht om voor hun vrijwilligers een verzekering af te sluiten voor de ongevallen die ze kunnen veroorzaken. Maar vrijwilligers die actief zijn in een gewone feitelijke vereniging, los van een koepel, al dan niet met vaste medewerkers, zijn persoonlijk aansprakelijk. Om deze mensen te beschermen en te voorkomen dat zij moeten opdraaien voor de financiële gevolgen van hun engagement, biedt de provincie Vlaams-Brabant een gratis verzekering aan. Het gaat om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand.

Elke vrijwilligersorganisatie heeft recht op 100 vrijwilligersdagen per jaar. Met deze 100 dagen kan zij naar eigen keuze haar activiteiten verzekeren, bijvoorbeeld 4 activiteiten met 25 vrijwilligers of 10 activiteiten met 10 vrijwilligers.

PS: Vrijwilligers die zich inzetten bij activiteiten van de Hoeilaartse adviesraden, worden verzekerd via de gemeente (zie: Vragen en antwoorden over vrijwilligerswerking).

Voorwaarden

Je moet als organisatie door de provincie erkend zijn.

Hoe aanvragen?

Je kan via de dienst Vrije Tijd een aanvraag voor erkenning door de provincie indienen. Hou er rekening mee dat het tot 6 weken kan duren eer je antwoord van de provincie krijgt.

Eens je vereniging of club erkend is, kan je opgeven voor welke activiteiten jullie de 100 dagen willen gebruiken, en zal de provincie voor je vereniging een verzekering afsluiten.

Wat vanaf 2018?

Vanaf 1 januari 2018 zijn de provincies niet langer bevoegd voor de persoonsgebonden bevoegdheden, zoals Cultuur, Jeugd, Welzijn en Sport. Een onderdeel van het culturele provinciale beleid betrof de gratis verzekering voor vrijwilligers. Vanaf volgend jaar neemt de Vlaamse overheid de gratis vrijwilligersverzekering over. Meer concrete informatie over de aanpak van de vrijwilligersverzekering volgt nog.

Contact en openingsuren

Dienst Vrije Tijd
Gemeenteplein 39
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 657 05 04
E-mailadres: 
vrijetijd [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:30
Morgen open van 8:15 tot 12:30 en van 13:30 tot 19:00
Alle openingsuren