Hazendalwandeling

Zoals je ziet op de wandelkaart, loopt de Hazendalwandeling door het stukje Zoniënwoud dat begrensd is door de Ring, de spoorweg en het station van Groenendaal. De wandeling vertrekt bij het spoorwegstation van Groenendaal. Gebruik de wandelkaart.

Het is een korte maar afwisselende wandeling die bijzonder geschikt is om de kruidenvegetatie van het Zoniënwoud te leren kennen. Niet minder dan 150 soorten worden er aangetroffen. Look-zonder-look, ridderzuring, valse salie, springzaad, wijfjesvaren, helmkruid, drienerfmuur, gele dovenetel, wilde, kamperfoelie, bosanemoon, kortom te veel om op te noemen.

Het Hazendal is een van de plekken in het woud die reeds lang bewoond zijn, sinds 2000 à 2500 jaar voor Christus. Eens in het Hazendal, komen we aan de Koningsvijvers. De Koningsvijvers, een reeks van 8 vijvers, werden tussen 1902 en 1904 aangelegd op verzoek van koning Leopold II. Vandaar de benaming. Ze worden gevoed door bronnen en door de IJse die verder in het woud ontspringt. Deze vijvers, waarvan een aantal bijna zijn dichtgeslibd, worden omzoomd door een smalle strook oevervegetatie.

De Hazendalwandeling loopt langs boswegen. Trek dus bij slecht weer stevige schoenen of laarzen aan. De wandeling is ongeschikt voor kinderwagens.

Contact en openingsuren

Infopunt Toerisme
Gemeenteplein 39, Gemeenschapscentrum Felix Sohie
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 657 05 04
E-mailadres: 
toerisme [at] hoeilaart.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9:00 tot 12:00
Morgen open van 9:00 tot 12:00
Een afspraak maken wordt ten stelligste aangeraden.

Alle openingsuren