Inburgeringstraject

Iedereen die nieuw is in Vlaanderen of Brussel heeft recht op een inburgeringstraject en voor sommige nieuwkomers is dat zelfs een verplichting. Met zo’n inburgeringstraject wil het Vlaamse Inburgeringsdecreet ervoor zorgen dat de ‘inburgeraar’ zo snel mogelijk zelfstandig zijn weg vindt en actief aan de samenleving deelneemt.

Het inburgeringsverhaal begint wanneer de nieuwkomer zich inschrijft in een Vlaamse gemeente. De gemeente heeft de plicht de nieuwkomers over het inburgeringstraject te informeren en door te verwijzen naar het bevoegde onthaalbureau. 

Acht onthaalbureaus in Vlaanderen en Brussel organiseren inburgeringstrajecten. De onderdelen van het traject zijn:

Mensen die een inburgeringstraject volgen, worden begeleid door een trajectbegeleider. Op het einde van het traject krijgen ze een inburgeringsattest.

Wat doet Hoeilaart?

Nieuwkomers die zich inschrijven in de gemeente Hoeilaart, worden door de dienst Burgerzaken doorverwezen naar het Agentschap Integratie en Inburgering regio Vlaams-Brabant.

Contact en openingsuren

Dienst Burgerzaken
Jan van Ruusbroecpark
1560 Hoeilaart
Telefoon: 
02 658 28 50
E-mailadres: 
burgerzaken [at] hoeilaart.be
Alle diensten van gemeente en OCMW werken momenteel achter gesloten deuren. Ze blijven telefonisch en per e-mail bereikbaar. Je kan op afspraak terecht bij de dienst Burgerzaken (tel. 02 658 28 50) en het Sociaal Huis (tel. 02 658 28 68). Met de dienst Omgeving (tel. 02 658 28 71) kan je een afspraak maken om een openbaar onderzoek in te kijken.