Kaastaart

Vlaams label streekproduct.beSinds 2011 is 'onze' kaastaart op Vlaams niveau officieel erkend als streekproduct van de Druivenstreek.

De kaastaart kent in Hoeilaart en omliggende gemeenten een lange geschiedenis. Het is een typische kermistaart, die vroeger door de huisvrouwen zelf bereid werd en soms - bij gebrek aan een oven - naar de lokale bakker werd gebracht. Vandaag bakken zowel de bakkers (dagelijks is dit de meest verkochte taart), als amateurs nog de traditionele kaastaarten. Het Druivenfestival houdt met een jaarlijkse kaastaartenwedstrijd de traditie in ere.

KaastaartwedstrijdEen kaastaart uit de Druivenstreek bevat steeds een laagje appelcompote, vroeger ‘pâte de pommes’, op een bodem van gistdeeg en een vulling van plattekaas, eieren, amandelen, macarons en rum. De kaastaart is nooit hoger dan 4 cm en de smaak kan wat variëren al naargelang de verhoudingen. Eens gebakken is ze goudgeel met een wat donkere buitenrand. De vulling mag een barst vertonen.

Op www.streekproduct.be vind je meer info over streekproducten, de Europese labels en het Vlaamse label 'streekproduct.be' van de VLAM.