Martin De Kegel vzw

Logo Martin De Kegel vzwHet begon met een inleefreis die Martin De Kegel (+2001) eind vorige eeuw maakte via Wereldsolidariteit naar Sri Lanka. De nu naar hem genoemde vrijwilligersorganisatie werkt specifiek ten voordele van kansarmen in dit Aziatische land.

De vzw kan rekenen op veel steun vanuit de Hoeilaartse gemeenschap: financieel en moreel. De lokale motor hierachter is Agnes Van Geyseghem, bekend van de soepverkoop op de markt. Ook haar zelfbereide advocaat die ten bate van Sri Lanka wordt verkocht is alom gekend.

Schooltje in Sri LankaLieve Van Rysselberghe, voorzitter van Martin De Kegel vzw: “Met alle financiële steun die we mochten ontvangen konden we heel wat realiseren voor zo’n 600 schoolkinderen. Gerief en uniformen, sanitaire voorzieningen in drie scholen, drinkbaar water in drie andere scholen, de opstart van een bibliotheek en computervoorzieningen in weer andere scholen op Sri Lanka, microkredieten voor alleenstaande vrouwen, sanitaire voorzieningen op een eiland, steun aan arme vissers, waterputten voor vluchtelingen en nog veel meer.”

De voorzitter: “De kroon op de activiteiten in Hoeilaart vond ik toch wel de oprichting van het kleuterschooltje in Nisansala, een piepklein dorpje vlakbij de noordelijke plaats Anuradnapura, dat bekostigd is dankzij een inzamelingsactie van de Sint-Clemensschool. Ik wil alle inwoners en het bestuur van Hoeilaart hartelijk danken. En we durven hopen dat we in de toekomst nog verder mogen rekenen op jullie milde steun, ook nu Agnes beslist heeft om het wat kalmer aan te doen.” Agnes blijft overigens in Gros-Hoeilaart actief als spreekbuis van de Sri Lankanen.

Martin De Kegel vzw wil haar aandacht voor kinderen volhouden. Een nieuw project wordt de opleiding en de training van laaggeschoolde jongeren die geen andere mogelijkheid hebben om een vakdiploma te verwerven. Er worden trainingen voorzien in garages, in de horeca, als schilder, schrijnwerker en metser ... Zo hoopt Martin De Kegel vzw om kansarmen een beter perspectief te geven.

Meer weten? Op http://www.mdkvzw.be/ vind je achtergronden, reisverslagen en foto’s.
Contactpersoon voor Hoeilaart: agnes.vangeyseghem@telenet.be