Bevers aan het werk in Hoeilaart

Bevers zijn ijverige beestjes en echte landschapsarchitecten. Om een voldoende hoge waterstand te garanderen bouwen ze dammen. Hierdoor ligt de ingang van hun burcht (hun woning en kraamkamer) onder het wateroppervlak en is die beschermd tegen eventuele predatoren. Ze verzamelen ook een voorraad takken die ze onderwater bewaren. Zo kunnen ze overleven wanneer het wateroppervlak bevroren is.

Door natuurgebieden deels onderwater te zetten dragen ze bij tot lokale opslag en infiltratie van regenwater, en zorgen ze voor een (grond)watervoorraad voor droge periodes. Maar soms zijn bevers een beetje te ijverig en zorgen ze voor wateroverlast. Dat is nu het geval tussen de Groenendaalsesteenweg en de Engelselaan.

Deze week heeft een aannemer in opdracht van de dienst Waterlopen Provincie Vlaams-Brabant werken uitgevoerd om het waterniveau te doen dalen. De kans is groot dat de bever de dam terug gaat verhogen om zijn woongebied te beschermen. Vandaar dat we samen met de provincie in januari gaan bekijken hoe we tot een langetermijnoplossing kunnen komen. De bever is een beschermde diersoort, dus zomaar ingrijpen kan niet. Op deze website vind je meer info over de bever.

Meer info?

Klimaatdienst

02 894 95 31

Contact en openingsuren
Jan van Ruusbroecpark
Hoeilaart 1560
België
Wegbeschrijving
Telefoon
02 894 95 31
E-mailadres
Huidige openingsuren
Vandaag open van 8:15 tot 12:00
Morgen gesloten

Alle openingsuren

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart