Gaat je energiefactuur door het dak?

Benieuwd of je dak voldoende geïsoleerd is? Woonhuizen verliezen tot een derde van hun warmte via het dak. Dakisolatie is dus onmisbaar voor elke energiezuinige woning, klaar voor de toekomst. Wie nog asbest op het dak heeft liggen, kan twee vliegen in één klap slaan door meteen ook het dak te isoleren. Maar misschien zie je op tegen een renovatie, want die lopen niet altijd van een leien dakje? Neem dan contact op met de renovatiebegeleider van de Klimaatalliantie voor gratis en onafhankelijk advies bij alle stappen naar een nieuw dak.

Langs binnen, langs buiten of in de vloer

Verwarm je de zolder niet? Dan kan een goede zoldervloerisolatie volstaan. Maar als er in de zolder slaapkamers komen, moet het dak zelf geïsoleerd worden. Langs binnen isoleren is dan de voordeligste optie. De isolatie wordt van binnenuit tussen de kepers en gordingen of de spanten geplaatst.

Zijn jouw slaapkamers onder het dak al netjes afgewerkt? En zie je er tegenop om dat allemaal weer af te breken? Dan is een sarkingdak een goede optie: de isolatieplaten worden op de kepers of spanten geplaatst, niet ertussen. Energetisch is dit zelfs de beste methode: de isolatie wordt niet onderbroken door de balken en het hout is beter beschermd. Ook wie de dakbedekking moet vervangen, bijvoorbeeld omdat er asbestleien liggen, kan beter meteen voor een sarkingdak gaan.

Een goede offerte is goud waard

Een luchtdichte afwerking aan de binnenkant van de isolatie is cruciaal om condensatie te vermijden. Een dampscherm is dan ook verplicht om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie, die de kosten van de werken kan drukken. Kijk zeker of dit op de offerte staat! Zijn je muren nog niet voorzien van isolatie? Voorzie aan die gevels dan een dakoversteek, zodat in de toekomst de muurisolatie mooi kan aansluiten op de dakisolatie. Daardoor krijg je een volledig geïsoleerde bouwschil met minimale koudebruggen.

Twijfel je over een offerte? De renovatiebegeleider van de Klimaatalliantie kan deze nakijken, zodat je zeker bent van een kwalitatieve offerte die voldoet aan alle premievoorwaarden.

Kosten en premies

Dakisolatie laten plaatsen langs de binnenkant kost 65 tot 90 per m2. Voor een sarkingdak reken je 240 tot 280 per m2, afhankelijk van de nieuwe dakbedekking. Via de Mijn VerbouwPremie kan je tot 5750 euro van de factuur terugkrijgen. En als je daarbij asbestleien of een asbest onderdak verwijdert, krijg je 8 euro per m2 extra.

Zelf de handen uit de mouwen steken? Wacht niet te lang! Nog tot 30 juni dit jaar kan je een premie aanvragen voor de aankoop van isolatiematerialen waarmee je zelf je dak of zoldervloer isoleert.

Interesse in gratis renovatiebegeleiding?

Scan onderstaande QR-code om je in te schrijven of neem contact op met klimaatalliantie@igo.be of 0478 08 09 66 voor meer info.

Scan de QR-code!

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart