Geen PFAS-gevaar in Hoeilaart

De toenmalige brandweerpost in de kasteelhoeve maakte geen gebruik van PFAS-houdend blusschuim. Omwonenden, wandelaars en spelende kinderen hoeven zich geen zorgen te maken over PFAS in het Jan van Ruusbroecpark.

30-03-2022 - Omwonenden, wandelaars en spelende kinderen hoeven zich geen zorgen te maken over PFAS in het Jan van Ruusbroecpark.

Omwille van de brandweerkazerne die ooit in de kasteelhoeve gevestigd was, nam de OVAM het Jan van Ruusbroecpark uit voorzorg op in de inventaris van PFAS-verdachte risicolocaties in Vlaanderen. Uit studies is immers gebleken dat brandweer(oefen)terreinen waar fluorhoudend blusschuim werd/wordt gebruikt, risicolocaties zijn op vlak van PFAS in de bodem.

De OVAM liet aan de gemeentebesturen weten dat de kaart van de geïnventariseerde terreinen vanaf 1 april beschikbaar zou zijn en dat de betrokken gemeenten hiervan vooraf verwittigd zouden worden. De gemeente betreurt dat de OVAM de kaart zonder voorafgaande verwittiging al vroeger online heeft gezet.

Intussen nam de gemeente contact op met oud-brandweerofficier Marc Wauters. Deze bevestigt dat de brandweerkazerne in de kasteelhoeve indertijd niet over het nodige materiaal beschikte om fluorhoudend blusschuim te kunnen gebruiken. Hij verzekerde dat de toenmalige brandweerpost van Hoeilaart uitsluitend gebruik maakte van water, zowel bij bluswerken als bij blusoefeningen. De gemeente bracht de OVAM van zijn getuigenis op de hoogte.

De omwonenden hoeven zich dus geen zorgen te maken over eventueel PFAS-gevaar. Iedereen kan ook zonder gevaar verder blijven genieten van het gemeentepark en de speeltuin aldaar. De gemeente heeft beslist dat er geen specifieke maatregelen in dit verband genomen dienen te worden.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje over Hoeilaart